HT otvorio prvu pametnu ulicu

Autor: Bernard Ivezić , 22. ožujak 2016. u 08:04
M. Wissmann, A. Vlahušić i D. Tomašković

Projekt razvijen u manje od godinu dana uključuje 20 pametnih lampi, besplatni brzi internet preko wifija, pametni parking i senzore za kvalitetu zraka i temperaturu.

Hrvatski telekom (HT) otvorio je u ponedjeljak u Dubrovniku prvu pametnu ulicu u Hrvatskoj i najavio novi izvor prihoda od kojeg ima velika očekivanja. Pilot projekt na Obali Stjepana Radića, vrijedan 1,5 milijuna kuna, razvijen u manje od godinu dana, uključuje 20 pametnih lampi, besplatni brzi internet preko wifija, pametni parking i senzore za kvalitetu zraka i temperaturu.

Saša Kramar, voditelj segmenta poslovnih korisnika HT-a, kaže da su stvorili platformu koja omogućuje povezivanje lokalne uprave, visokotehnoloških tvrtki te krajnjih korisnika. "HT ovim projektom izlazi iz klasičnog telekom biznisa u novo područje u kojem prodaje cijeli niz novih usluga, od data centra preko clouda, big date i IoT-a, pa sve do podjele prihoda i drugih modela suradnje s hrvatskim visokotehnološkim tvrtkama, čime se otvaraju prilike i za izvoz", kaže Kramar. HT već surađuje s više od 20 tehnoloških partnera.

U Dubrovniku ih je pak, uz HT-ov Combis, zastupljeno šest: Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense i Elektroteam. Tehnološki se platforma temelji na rješenju tvrtke Cisco, koja je strateški partner Deutsche Telekoma za pametne gradove. Markus Wissmann, direktor prodaje Cisca za EMEAR regiju, kaže da je posrijedi tek početak unapređenja kvalitete usluga koje će Dubrovnik moći ponuditi svojim građanima, turistima i tvrtkama. "Cilj je povezati sve aplikacije koje mogu pomoći da grad bude kompetitivniji", kaže Wissmann.

Ralf Nejedl, stariji potpredsjednik prodaje i razvoja DT-a, istaknuo je da gradovi izazove u sve bržim promjenama mogu rješavati kao i dosad, izgradnjom dodatnih resursa, a mogu pritom koristiti i inovacije. "Dubrovnik se odlučio za drugi put, a naš zajednički pothvat pokazuje novi i efikasniji put razvoja gradova", kaže Nejedl. Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a, istaknuo je da žele pokazati kako nisu samo tehnološki lider već i lider u društvenim promjenama.

"U Dubrovnik ćemo s ponosom dovoditi domaće i strane partnere i predstavljati im tehnološke inovacije i rješenja za pametne gradove", kaže Tomašković. Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika, rekao je kako je s HT-om ugovorio glavno tehnološko partnerstvo na kandidaturi grada za titulu Europske prijestolnice kulture. HT će putem tog partnerstva Dubrovnik pretvoriti u središnji laboratorij za rješenja pametnog grada. "Za grad to znači da ćemo lokalnim biznisima omogućiti platformi preko koje mogu razviti, testirati i zatim izvoziti svoja rješenja u svijet, a za grad od 40 tisuća stanovnika i sto takvih novih radnih mjesta dobar je početak", zaključio je Vlahušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close