HT instalirao najbrži blockchain na svijetu

Autor: Bernard Ivezić , 14. studeni 2019. u 22:00
Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis / 
HRVATSKI TELEKOM

Tehnologija HashNET uvedena u data centar.

Hrvatski telekom prva je velika kompanija u državi koja je strateški ušla u blockchain. Prije dvije godine to je pokušala napraviti IN2 grupa s Forebitom, dok se Zagrebačka burza odlučila u blockchain ući kroz suradnju s estonskim startupom Funderbeamom iz čega je nastao Funderbeamom SEE. Cilj najvećeg telekoma u državi, koji je vlasnik najvećeg sistemskog integratora, Combisa, je postati tržišni lider u ponudi blockchain rješenja u Hrvatskoj te se pripremiti za velike tendere koje će EU raspisati za izgradnju pan-europskih državnih blockchain infrastruktura.

EU je inicijalno samo kroz EU Blockchain Partnership, uspostavljeno lani u travnju, a čemu se Hrvatska priključila kao posljednja članica Unije 16. studenog ove godine, otvorila fond od 300 milijuna eura samo za blockchain projekte. U razdoblju od 2021-27 EU na blockchain želi prebaciti, među inima, osobne iskaznice, putovnice i zdravstvo te se očekuje da će vrijednost tih projekata biti milijarde eura.

Jerko Dumanić, direktor sektora marketinga poslovnih korisnika HT-a u četvrtak je na konferenciji HT Digital Day u središtu kompanije u Zagrebu izjavio da su potpisali ugovor s hrvatskim blockchain startupom Axentureom.

“Ugovorili smo suradnju s Axentureom i njihovu tehnologiju HashNET postavili smo u naš podatkovni centar u Zagrebu te u idućih šest mjeseci planiramo istraživati s našim poslovnim korisnicima, državom, ali i interno korisne primjene ove blockchain tehnologije”, kaže Dumanić.

Axenture vodi Mario Vojvoda, jedan od osnivača i direktor tehnologije hrvatskog blockchain startupa Tolara. Vojvoda je proveo više od 12 godina kao direktor razvoja, direktor tehnike i potom član uprava u Iskonu, HT-u i Combisu. Sada je još i tehnički savjetnik African Blockchain Huba i glavni čovjek za blockchain razvoj u Greyp Bikesu Mate Rimca. Njegova tvrtka Tolar je postala poznata krajem prošle godine, kad je izvela najveći hrvatski Initial Coin Offering (ICO) prikupivši više od 8,1 milijun dolara u Ethereumu i ostvarivši tržišnu kapitalizaciju od 60 milijuna dolara. Tolar je to uspio tako što je razvio i demonstrirao najbržu transakcijsku mrežu na blockchain tehnologiji na svijetu. Tolarov HashNET, koji je u svoj data centar instalirao HT, može obaviti 200.000 transakcija u sekundi. Usporedbe radi, Bitcoin može obaviti najviše sedam transakcija u sekundi, Ethereum do 20, PayPal 193, Ripple 1500, a Visa do 56 tisuća transakcija u sekundi.

Dumanić kaže da HT već razgovara s nekoliko kompanija u Hrvatskoj koje su zainteresirane za primjenu blockchaina, ali da prilike vidi i u poslovima koje će morati na toj tehnologiji raditi država. Navodi da im je ključno da se istraži konkretne primjene blockchaina u poslovanju te da se utvrde koristi od tih primjena kako bi se onda takva ponuda mogla skalirati. Pojašnjava da suradnja koju su sklopili nije ograničena geografski i da HT ostaje otvoren i za mogućnost da mu ovo postane ponuda koju može nuditi i na zapadnim tržištima.

“Planovi s blockchainom su nam vrlo ambiciozni i zato sad razgovaramo s drugom hrvatskom blockchain tvrtkom Ascaliom, a za blockchain pilote već se raspituju i financije HT-a te Iskon i Combis”, zaključuje Dumanić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tolarov HashNET koristi DLT tehnologiju koja u svojoj osnovi NE sadrži blockchain

New Report

Close