HT i Vip ne mire se s konkurencijom u data centrima

Autor: Bernard Ivezić , 18. svibanj 2015. u 08:22
Podatkovni centri/Davor Puklavec/PIXSELL

Agencija IDC Adriatics očekuje da će tržište rasti 36 posto.

Jačanje telekomunikacijski neovisnih podatkovnih centara u Hrvatskoj, Podatkovnog centra Križ, Altus IT-a i Megatrenda, potaknulo je Hrvatski telekom (HT) i Vipnet na zaokret u tom segmentu poslovanja, gdje IDC Adriatics očekuje u regiji rast od 36 posto.

Hrvatski telekom odlučio se na frontalni okršaj, uspoređujući se s Tier standardom, dok Vipnet poziva kompanije na partnersku suradnju. Siniša Zmijanac iz HT-a ističe da su njihovi podatkovni centri složeni tako da nema ispada niti jedne sekunde, dok Tier standard predviđa određenu mogućnost ispada.

"Ako se kao kod nas u podatkovnim centrima u Selskoj i Utrinama vrte banke, bolnice i fiskalne blagajne, ispada ne smije biti", objašnjava Zmijanac. U tom biznisu, ističe, nije ključna samo tehnologije već i znanje te HT od 2000. godine razvija svoje kapacitete na tom području. Berislav Crkvenac iz Vipneta pak naglašava da su okrenuti prema razvoju novih rješenja u suradnji s korisnicima.

"Želimo partnerstvo s tržištem", kaže Crkvenac. Navodi da iz svog podatkovnog centra pružaju usluge ne samo lokalno, već i članicama Telekoma Austrije. "Vrhunac podatkovnog prometa na našoj mreži ne odgovara vrhuncu glasovne komunikacije i zato optimiziramo", kaže.

Komentirajte prvi

New Report

Close