HT: Gaming mogući posao za čak 34% ispitanih u regiji

Autor: Mladen Miletić , 03. studeni 2022. u 22:00
Kao najpozitivniji aspekt gaminga ispitanici u HT-ovoj anketi istaknuli su razvijanje strateškog razmišljanja - čak 83%/I. Kralj/PIXSELL

Pokazalo se i da svaki peti zaljubljenik u esport vidi igranje video igara kao priliku za poboljšanje vlastite digitalne pismenosti.

Video igre neizostavan su dio svakodnevice velikog broja ispitanih, a više od 70% aktivnih korisnika igra ih više od 10 godina, pokazalo je regionalno istraživanje Hrvatskog Telekoma među esport entuzijastima iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Istraživanje je provedeno među redovitim igračima video igara u dobi od 18 do 40 godina. Kao prva tri pozitivna aspekta, ispitanici su istaknuli razvijanje strateškog razmišljanja (čak 83%), nova poznanstva (61%) i razvijanje kreativnosti (56%).

Pokazalo se i da svaki peti zaljubljenik u esport vidi igranje video igara kao priliku za poboljšanje vlastite digitalne pismenosti. Više od 85 posto njih bilježi odlične ili vrlo dobre rezultate u školi ili na fakultetu.

Čak 80 posto ispitanika izjavilo je da se osjeća sretno kada igraju video igre, dok više od 65 posto navodi opuštenost kao dominantan osjećaj.

U virtualnom svijetu oni se i aktivno socijaliziraju te je čak 75 posto njih steklo pet do deset novih prijatelja zahvaljujući esportu. Također, 50 posto mladih igrača smatra kako igranjem video igara jačaju reflekse i fokus, analitičnost i orijentaciju.

Zanimljivo je da 45 posto ispitanika esport vide kao priliku za dodatan prihod uz postojeći posao, dok se 34 posto njime želi i profesionalno baviti. Unatoč rasprostranjenosti video igara, čak 80% mladih susrelo se s predrasudama na temu esporta i gaming industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close