HT demonstrirao 5G mrežu: U modernizaciju investirali više od milijardu kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. ožujak 2019. u 14:07
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Usporedo s testiranjem 5G mreža, razvijaju se i razni 5G uređaji, čija se prva dostupnost najavljuje za drugu polovicu ove godine, zaključuju iz HT-a.

Hrvatski telekom (HT) u srijedu je u Samoboru demonstrirao 5G mrežu u stvarnom produkcijskom okruženju koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti, a osim u Samoboru fokus će biti na još dva "5G područja", Osijeku i otoku Krku, izvijestili su u srijedu iz HT-a.

"U implementaciji 5G mreže Hrvatska ide ukorak s najrazvijenijim zemljama, a ta nova tehnologija donosi nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, kao i velike mogućnosti za aktivaciju potencijala i daljnjeg gospodarskog razvoja lokalne zajednice", ističu iz HT-a.

Napominjući kako su u Europi među prvima implementirali 5G tehnologiju, iz HT-a poručuju da će time u Hrvatskoj nastaviti s dinamikom kojom će se razvijati 5G tehnologija i koju će omogućiti budući 5G regulatorni okvir.

"U HT-u smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže, a implementacijom 5G tehnologije u stvarnim uvjetima otvaramo vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj. Vjerujemo da time možemo aktivirati potencijal svih krajeva Hrvatske, kao i potaknuti pozitivne gospodarske trendove te otvoriti nove mogućnosti za bolje uvjete života građana", istaknuo je član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Boris Drilo.

Dodaje da nova tehnologija Samoboru i okolici može dati dodatni poticaj razvoju industrijskog, obrtničkog i turističkog potencijala, dok Osijeku i Krku, kao sredinama udaljenima od najrazvijenijeg zagrebačkog prstena, 5G tehnologija otvara nove razvojne perspektive.

Implementaciju 5G tehnologije HT realizira koristeći uspješno moderniziranu mobilnu mrežu, u što su prošle i ove godine investirali više od milijardu kuna.

U odnosu na postojeću 4G tehnologiju, 5G donosi značajan napredak, a glavne oznake te tehnologije su velika brzina po korisniku (preko 1Gbps), izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko milisekundi te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja. Nova tehnologija donosi nove mogućnosti i za razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, a otvara široku primjenu i u industriji, poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu.

Usporedo s testiranjem 5G mreža, razvijaju se i razni 5G uređaji, čija se prva dostupnost najavljuje za drugu polovicu ove godine, zaključuju iz HT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close