HT će ponuditi besplatnu alternativu osobnom poštanskom sandučiću

Autor: Bernard Ivezić , 13. veljača 2019. u 08:09
Zamjena za uručivanje ugovora, računa, sudskih dopisa.../FOTOLIA

Nova usluga Hrvatskog telekoma funkcionirat će isključivo elektroničkim putem preko specijaliziranog portala.

Hrvatski telekom najavio je u utorak da će uvesti online sandučić koji će biti zamjena za osobno uručivanje ugovora, faktura, računa, sudskih dopisa i drugih dokumenata za koje je važna potvrda primitka.

Nova usluga funkcionirat će isključivo elektroničkim putem preko specijaliziranog portala. U HT-u navode da će se usluga zvati "HT EDI light", da će omogućavati samo primanje službenih i pravno vrijedećih e-dokumenata, ne i njihovo slanje te da će biti besplatna.

Na naš upit, u kompaniji su pojasnili su da će usluga biti jednaka osobnom uručenju putem pošte, jer je riječ o e-dokumentima koji će imati sve valjane digitalne potpise i jer će primatelj unaprijed dati privolu da sve što dobije u svoj sandučić odmah priznaje kao službeno dostavljenu dokumentaciju.

U nešto više od pola godina HT je na svoj sustav razmjene e-dokumentacije, uključujući i e-račun, zvan HT EDI privukao više od tisuću korisnika, tvrde u operateru. Među inima, ističu da imaju i niz većih korisnika iz područja turizma, građevine i računovodstva. Sustav je službeno predstavljen krajem svibnja lani, a krenuo s radom u srpnju. Jerko Dumanić, direktor marketinga za poslovne korisnike HT-a kaže da je on u cijelosti prešao na taj sustav te da ga sad aktivno nudi svim svojim partnerima i korisnicima.

"Taj sustav nam otvara mogućnost da sve svoje račune možemo svim korisnicima, u sve dijelove Hrvatske isporučiti u jednom danu", kaže Dumanić. Dodaje da je glavni poticaj daljnjem širenju usluge obvezna primjena e-računa u javnoj nabavi od 1. srpnja ove godine.

Javna nabava teška je 44 milijarde kuna. Dodatan poticaj su uštede koje se mogu ostvariti time što se 170 milijuna računa godišnje u Hrvatskoj, sada može slati online putem. Iako HT ima živu konkurenciju u ovom području, Dumanić ističe da je ključ u kompatibilnosti.

"Naš sustav je kompatibilan sa svim rješenjima na tržištu i očekujemo daljnji rast, jer razmjena računa elektronički je tek prvi korak prema razmjeni svih dokumenata elektroničkim putem", zaključuje Dumanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close