Hrvatsku tvrtku koja ‘čuva’ aplikacije preuzeo je globalni lider iz Izraela: Bio sam ugodno iznenađen

Autor: Lucija Špiljak , 18. veljača 2022. u 07:02
Bijeli haker Leon Juranić tvrtku je osnovao s ‘jednim laptopom te puno znanja i volje’/DefenseCode

DefenseCode osnovan 2010. godine prelazi u vlasništvu renomiranog WhiteSourcea.

“Nakon što su kontaktirali sa mnom, bio sam, mogu reći, ugodno iznenađen”, kaže Leon Juranić, bijeli haker i stručnjak za sigurnost informacijskih sustava čiji je DefenseCode kupila izraelska tvrtka WhiteSource, globalni lider u području aplikacijske sigurnosti.

Najnoviji je to exit hrvatske tvrtke, specijalizirane za sigurnost aplikacija. Kako je Juranić istaknuo, tvrtku je osnovao 2010. “s jednim laptopom i puno znanja i volje”. Razvili su od tada rješenja DefenseCode ThunderScan i DefenseCode WebStrike koje tvrtka prodaje u inozemstvu, najviše u SAD-u.

Koriste ga Fortune 500 kompanije
ThunderScan, po kojem su najpoznatiji, predstavlja softversko rješenje za sigurnosnu analizu izvornog koda aplikacija koje podržava 30 programskih jezika te brojne razvojne alate i okruženja. WebStrike je softversko rješenje za sigurnosno testiranje web stranica.

Danas ove proizvode koriste i globalne Fortune 500 kompanije. DefenseCode je otvorio podružnicu u Irskoj 2017. godine, a dvije godine kasnije i u SAD-u.

Tim je ranije činilo sedmero ljudi, od kojih šestero prelazi u WhiteSource i radit će na daljinu, stoga neće biti potrebe za relokacijom. Svoj će ThunderScan SAST za analizu sigurnosti aplikacija integrirati sa sigurnosnim rješenjem WhiteSourcea.

“Ključni ljudi DefenseCode tima nakon akvizicije priključili su se WhiteSourceu te će i dalje nastaviti razvijati vrhunska sigurnosna rješenja, samo sada s uigranom i velikom mašinerijom koju pruža jedna tako svjetski poznata i renomirana firma kao što je WhiteSource.

DefenseCode je uvijek stremio proizvesti najbolje rješenje za sigurnosnu analizu izvornoga koda aplikacija, rješenje koje daje točne, relevantne i upotrebljive rezultate, bez nepotrebnih i uz vrlo mali broj lažno pozitivnih upozorenja.

Rješenje koje je ne samo brzo već i vrlo jednostavno za upotrebu. Veselimo se što ćemo udruženi u WhiteSource obitelj raditi na novoj generaciji inovativnih SAST rješenja koja će, siguran sam, ostaviti svoj trag u vremenu koje dolazi”, rekao je Juranić.

Zahvalio je na podršci supruzi Tanji i roditeljima koji su mu prije 12 godina dali temeljni kapital za otvaranje tvrtke, kao i investitorima i ostalima koji su dio priče.

Nastavlja svojim putem

Inicijalni investitor u DefenseCode bio je Vlatko Košturjak, a potom im se 2015. godine, također kao investitor, pridružio i stručnjak za informatičku sigurnost Lucijan Carić koji dalje, kaže, “nastavlja svojim putem”.

“Ne mogu reći da imam nešto strogo zacrtano. Već neko vrijeme moj prijatelj Boris Debić, informatički stručnjak koji je karijeru izgradio u Googleu, i ja razmišljamo o osnivanju institucije za rješavanje izuzetno složenih situacija koje se javljaju poglavito u upravljanju, procesima donošenja odluka i poslovima sigurnosti.

Pored toga razmišljao sam i pokušaju rješavanja problema praktično automatiziranih povreda privatnosti na internetu i nevjerojatno raširene (zlo)upotrebe korisničkih podataka”, najavljuje Carić.

Premda iznos akvizicije i pregovori ostaju tajna, bili su, kaže, dugotrajni i složeni, a konzultantski tim predvodio je Mate Lovrić.

Carić dodaje kako mu je drago što je prepoznao Leonov talent, znanje i potencijal proizvoda, ali i sposobnost “da u ograničenim i ne uvijek jednostavnim uvjetima organizira sjajan tim i izradi respektabilno softversko rješenje koje je na kraju prepoznala jedna od vodećih tvrtki u industriji”.

“Nadam se da će biti govora o tome kako investicijska scene izgleda, najviše u Hrvatskoj i Europskoj uniji, pogotovo na području informacijske sigurnost i ključnih tehnologija za zaštitu informacijskih sustava u koje se EU nazivno kune. No, sada je trenutak kada treba čestitati Leonu i timu koji je vodio”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close