Hrvatskom telekomu 5G mrežu gradit će Ericsson Nikola Tesla, evo detalja

Autor: Bernard Ivezić , 25. lipanj 2020. u 07:44
Foto: BORNA FILIĆ/PIXSELL

Trenutačno za izgradnju još nisu stvorene sve pretpostavke, ne samo u obliku dozvola već i slobodnih frekvencija i raširenosti uređaja koji bi mogli podržati novu mrežu.

Hrvatski telekom za izgradnju svoje buduće 5G mreže ugovorio je četverogodišnji ekskluzivitet s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla.

Početak gradnje očekuje se iduće godine, kad telekomunikacijski regulator Hakom raspiše natječaj za 5G. Trenutačno za izgradnju još nisu stvorene sve pretpostavke, ne samo u obliku dozvola već i slobodnih frekvencija i raširenosti uređaja koji bi mogli podržati novu mrežu.

Vrijednost ugovora nije objavljena. Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a naglašava da je ovo prvi 5G ugovor u Hrvatskoj te da je njima Ericsson NT postao ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže do 2024. godine.

“Suradnja s ENT-om najnoviji je primjer naše podrške gospodarstvu i društvu, gdje nastavljajući s ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije”, kaže Nebis.

Dodaje da ovime nastavljaju suradnju na modernizaciji radijskog dijela mreže. Posljednje dvije godine HT je cijeli taj dio usmjeravao prema uvođenju 5G standarda. Uz modernizaciju mobilne mreže, radio je pilot projekte 5G-a u frekvencijskom pojasu 3,5GHz-a do 100 MHz-a na Krku, Samoboru i u Zagrebu.

U sklopu pilota operater je postigao brzine prijenosa podataka od 1Gbps u preuzimanju podataka s mreže i 58,2 Mbps u slanju podataka na mrežu.

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a u veljači je izjavio da je njihova mobilna infrastruktura sada u cijelosti modernizirana i spremna za implementaciju 5G-a.

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona NT kaže da je iznimno zadovoljna što su nakon prve demonstracije 5G tehnologije prije dvije godine to sad finalizirali i potpisom prvog 5G ugovora u Hrvatskoj.

“Ericsson je dosad u komercijalni rad pustio 40 5G mreža na četiri kontinenta, a ponosna sam što čak 1500 od 3200 naših zaposlenika u Hrvatskoj daje značajan doprinos razvoju novih funkcionalnosti 5G mreža u okviru globalne Ericssonove R&D zajednice”, zaključuje Kovačević

Komentirajte prvi

New Report

Close