Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2 u lovu na korisnike 4G-a

Autor: Bernard Ivezić , 17. studeni 2015. u 07:41
Industrija 4.0 temelji se na senzorima, automatizaciji, robotima i internetu stvari za što je nužna dobra bežična komunikacija

Tele2 najavio da će u prva tri mjeseca 2016. godine pokrenuti nacionalnu 4G mrežu.

Dok se Hrvatska priprema za reindustrijalizaciju, odnosno uvođenje Industrije 4.0 za što se očekuje više od dvije milijarde kuna subvencija iz EU fondova, sva tri mobilna operatera zaoštrila su takmičenje u izgradnji 4G mreža koje će poslužiti kao infrastrukturna podloga za takve projekte.

Najveće iznenađenje na tržištu pripremio je Tele2, koji je u ponedjeljak objavio da će u prvom tromjesečju 2016. godine lansirati nacionalnu 4G mrežu u Hrvatskoj. Treći operater do sada je imao tehnički najslabiju mrežu u Hrvatskoj. Međutim, njegova čelnica Malin Holmberg u ponedjeljak je u Zagrebu objavila da su u rekordnih devet mjeseci postavili novu mrežu temeljenu na Huaweijevoj opremi koja podržava i 3G i 4G. "Plan je bio da se ova nova mreža dovrši do ožujka 2017., ali je umjesto toga gotova danas, u roku od svega devet mjeseci, i zato smo odlučili da treba ići korak dalje i u prva tri mjeseca iduće godine uključiti i 4G", kaže Holmberg.

U Tele2 pojašnjavaju da će prvi korak biti podizanje brzine mobilnog surfanja preko Tele2 do kraja ove godine s 21 na 42 Mbps, a zatim kad se uključi 4G brzine će dodatno porasti. Holmberg je odbila komentirati brzine. "Želja nam je da svi mogu koristiti našu novu mrežu i da je ona dostupna s realnim velikim brzinama pri čemu ne želim obećavati neke teoretske brzine na svega par lokacija već realne brzine i dostupnost u cijeloj Hrvatskoj", kaže Holmberg. Dodaje da je ovo projekt, zajedno s novom ponudom kojom cilja i na poslovne korisnike i one više platežne moći, ono sa čim vjeruju da mogu dosegnuti ciljanih milijun korisnika. Ipak dok se Tele2 priprema za 4G njegova konkurencija već ga ima i sve više u njega ulaže.

 

Holmberg

Nova mreža, koja će isprva biti 3G, a onda početkom 2016. godine i 4G, zajedno s novom ponudom omogućit će nam da dosegnemo ciljanih milijun korisnika

Posljednje ulaganje od 141 milijun kuna u novi paket frekvencija napravio je početkom studenog Vipnet. Operater je prije mjesec i pol dana povećao brzine na svojoj 4G mreži u deset gradova na 178 Mbps. U Vipnetu se hvale da su time uveli takozvani 4G+. U branši se priča da bi ovih dana Vipnet mogao dodatno povećati te brzine. Trenutačno pak najbolju pokrivenost 4G signalom ima Hrvatski telekom. Najveći operater ove je godine u tom području napravio najveća ulaganja. Pokriva 92 posto građana 4G signalom. Koliko je HT-u stalo da zadrži titulu vodećeg 4G operatera u Hrvatskoj najbolje svjedoči podatak da je nakon što je Vipnet objavio da nudi brzine do 178 Mbps, HT poslao priopćenje da u Zagrebu i Varaždinu sad nudi brzine 4G surfanja do 225 Mbps.

Usto je dodao da će ukupno u ovoj godini u infrastrukturu uložiti više od 1,3 milijarde kuna ili 25 posto više nego lani. S uvođenjem 4G-a očekuje se poplava novih mobilnih usluga i povećanje broja korisnika niza mobilnih aplikacija. To se prije svega odnosi na uvođenje HD zvuka tijekom telefoniranja,. zatim mobilnih aplikacija za telefoniranje, zatim video poziva, mobilne televizije visoke razlučivosti, video konferencija u pokretu, 3D televizije, usluga za igranje online i drugih cloud usluga. Usto nova tehnologija omogućuje pouzdaniju kvalitetu signala do poslovnih korisnika te veće brzine i propusnost što otvara brojne prilike industriji.

Cjenovni rat

Treći izazivač

Najava Tele2 da početkom iduće godine ponudi 4G priprema je za početak cjenovnog rata. U Nizozemskoj, gdje je Tele2 prošli tjedan lansirao prvu isključivo 4G mrežu na svijetu, operater je ušao na tržište s ponudom gdje cijene reže i do 40 i više posto, a za te iznose nudi i do nekoliko puta više internetskog prometa. Slično je Tele2 napravio kad je ušao na hrvatsko tržište gdje je u nekoliko godina cijenama natjerao konkurente na akciju. Hoće li to napraviti i opet zasad nema komentara.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Plaćaš 35 kn za zrak…a ja 95 kn. Internet treba biti besplatan i dostupan svima.

Samo neka se oni bore i dalje, i tako sad već plaćam cca 35kn ono što sam nekada plaćao skoro 150kn…

New Report

Close