Ove tvrtke lani su otvorile oko 2000 novih radnih mjesta, a izvoz im je porastao za oko milijardu kuna

Autor: Bernard Ivezić , 20. lipanj 2019. u 10:00
T. Barančić, predsjednica CISEx-a/M. Lukunić/PIXSELL

Prema CISEx-u lani u branši otvoreno 2000 radnih mjesta, ostvareno 12 mlrd. kuna prihoda i 4 mlrd. izvoza.

Izvoz hrvatskih softverskih tvrtki lani je porastao za oko milijardu kuna, odnosno 30 posto na gotovo četiri milijarde kuna, dok je ukupan prihod skočio na gotovo 12 milijardi kuna.

Preliminarni su to rezultati tradicionalnog, godišnjeg istraživanja domaće softverske industrije, a što ih je objavila udruga Hrvatskih nezavisnih softverskih izvoznika (CISEx), koja okuplja četvrtinu domaćih softveraša i time čini najveće takvo udruženje u Hrvatskoj.

Prema preliminarnim rezultatima istraživanja, koje je pokrenula Tajana Barančić, a koja je danas predsjednica CISEx-a, navodi se također da su zasad analizirali samo podatke za tvrtke kojima je temeljno poslovanje računalno programiranje, odnosno NKD J62.

Ti podaci ukazuju da su softverske tvrtke lani otvorile oko 2000 novih radnih mjesta. Iz toga proizlazi da ne ubrzava samo rast izvoza već i zapošljavanje. Godinu prije, otvorile su 1786 novih radnih mjesta. Ukupan broj zaposlenika prema ovim pokazateljima veći je za 11 posto.

Tajana Barančić kaže da su preliminarni podaci u skladu s očekivanjem i da ukazuju na daljnji rast softverske industrije. "Dok čekamo ukupan pregled mogu reći da sam zadovoljna rastom izvoza  te da nam predstoji daljnje stavljanje naglaska na proizvode i skalabilne poslovne modele te da profitna marža u branši zaslužuje daljnju analizu", kaže Barančić.

U CISEx-u navode da ovi pokazatelji ne uključuju obrte, koje koristi mnogo programera, te da u to nisu uključene slične djelatnosti poput proizvodnje računalnih igara koja je pod NKD-om J58.

Prije deset godina, agencija IDC Adriatics navela je da u Hrvatskoj postoje 474 IT tvrtke koje izvoze s ino-prihodom od milijardu kuna. Danas je pak samo softverska industrija, koja je dio IT industrije, četiri puta veći izvoznik nego cijela hrvatska IT industrija tada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zaposleno 2000 softveraša od toga starijih od 40 niti 5. U IT industriji kod nas vlada izuzetno jaka dobna diskriminacija, nakon 40 si praktički nezaposliv.

New Report

Close