Hrvatski prvaci koji građane integriraju u donošenje odluka

Autor: Ana Blašković, Marta Duić , 20. studeni 2019. u 22:00
Foto: Emica ElveĐi/PIXSELL

Gradovi nagrađeni za primjenu modernih rješenja kojima se osigurava transparentnost i otvorenost.

Varaždin nagrađen za projekt Banfica

Pametno življenje 
Grad Varaždin dobitnik je nagrade u kategoriji Pametno življenje, za unapređenje kvalitete života građana, za projekt Banfica, izgradnju optičke mreže u tom naselju koja je omogućila povećanje kvalitete telekomunikacijskih usluga, smanjenje troškova, stvaranje najnovijeg tehno okruženja, povećanje konkurentnosti zajednice. Nagradu je uručila članica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić, a primajući je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok poručio je da nagrada obvezuje. "Hrvatskoj nedostaje institucionalne potpore, tehnološka mreža, malo je suradnje s gospodarstvom", kazao je Čehok.

Slavonski Brod nagrađen za Smart Road Maintenance

Pametan promet
U kategoriji Pametan promet priznanje Slavonskom Brodu za projekt Smart Road Maintenance uručio je Renato Ivanuš, član Uprave Večernjeg lista. U pitanju je projekt kojim se pomoću snimanja videozapisa smartphone kamerom iz vozila ukazuje na oštećenja te se lakše saniraju dijelovi prometnica i kontrolira izvedba tih radova. "Zahvaljujemo Poslovnom dnevniku koji je prepoznao naš rad i inicijativu. Ovo nam je poticaj da nastavimo u tom smjeru i da ostalima pokažemo da krenu našim stopama", poručili su iz Grada Slavonskog Broda. 

Koprivnica nagrađena za Living Lab

Pametna energetika
Grad Koprivnica dobitnik je nagrade u kategoriji Pametna energetika/okoliš zahvaljujući projektu Living Lab, odnosno sustavu javne rasvjete. Living lab će kroz uvođenje mogućnosti razvoja i testiranja različitih funkcionalnosti adresirati različite probleme i prilike za unapređenje života građana i optimiziranje korištenja resursa grada. Priznanje je uručila voditeljica prodaje i prokuristica Večernjeg lista Jasna BIbić, a nagradu je primio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić poručivši da je Living Lab primjer digitalizacije kojim bi trebao ići svaki grad, kao i cijela zemlja.

Velika Gorica nagrađena za e-URB

Pametna uprava
Nagradu u kategoriji Pametna uprava je dodijelio Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, a ovogodišnji pobjednik je Grad Velika Gorica. Riječ je o projektu e-URB, webGIS modulu za online prijedloge i primjedbe za prostorne planove koji se direktno reflektira na digitalizaciju poslovnih procesa grada. "Željeli smo aplikacijom građane uključiti u prostorno planiranje, javna rasprava se uvijek ponavlja pa smo ispitali ranije kako građani dišu. Vjerujem da je to dobar put da se građani uključe", kaže Gordana Mikulčić Krnjaja, pročelnica Odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velika Gorica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close