Hrvatska ulazi u savez za blockchain

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2019. u 22:00
Ova je tehnologija potpuno transparentna, imuna na manipulaciju, potpuno provjerljiva/REUTERS

Vlada je prihvatila izjavu o suradnji na uspostavi euro partnerstva u blockchainu koji ima široku primjenu.

Hrvatska će pristupiti izjavi o suradnji kojom se uspostavlja Europsko partnerstvo za tehnologiju lanca blokova (engl. blockchain), odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada.

Zaključkom je prihvatila tu izjavu te ovlastila ministra gospodarstva, rada i poduzetništva da je potpiše.  Tehnologija lanca blokova – blockchain je tehnologija koja predstavlja baze podataka koje se lančano povezuju i osiguravaju kriptiranjem.  Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat ističe kako je blockchain tehnologija potpuno transparentna, imuna na manipulaciju, na korupciju, potpuno provjerljiva i provjerena. "Ono što se stvori kroz blockchain postaje nepromjenjivo i trajno zapisano.

Upravo zbog nepromjenjivosti podataka blockchai  je izuzetan. Kad se neki podatak jednom zapiše, više nije izmjenjiv. Kad se pogriješi, napravit će se ponovna radnja kojom se prethodna poništi, no obje radnje ostaju zapisane u blockchain tehnologiji", objašnjava Horvat. Ističe kako je blockchain primjenjiv u svim granama industrije – energetici, zdravstvu, sigurnosnoj i financijskoj industriji, svim registrima podataka, itd. 

"Iz naše perspektive ova tehnologija predstavlja potencijal, jer smo mala država s velikim brojem dobrog ICT kadra te bismo na blockchain platformi mogli i industrijski prosperirati", smatra Horvat. Napominje kako je većina država članica EU potpisala povelju o Europskom blockchain partnerstvu, čime se stvara međunarodni prostor za razvoj i istraživanje te tehnologije te pristup fondovima od 300 milijuna eura koji će biti na raspolaganju svim članicama.

Povelju su dosad potpisale 24 članice EU, a koristi blockchaina su već prepoznale mnoge. Primjerice u Sloveniji je otvoreno 13.000 radnih mjesta zbog direktne i indirektne povezanosti s razvojem blockchain tehnologije i projektima koji rade na tom razvoju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close