Hrvatska na začelju EU u e-trgovini i e-bankarstvu

Autor: Bernard Ivezić , 12. veljača 2018. u 22:00
B. Drilo, M. Dalić i G. Deranja/D. Višnjić/PIXSELL

Vlada će, najavljuje potpredsjednica Martina Dalić, izraditi strategiju digitalizacije gospodarstva i poticati ulaganja u R&D.

Vlada planira napraviti Strategiju digitalizacije gospodarstva, promijeniti zakonodavstvo kako bi se biznisi mogli prilagoditi novom tržištu, otvoriti prostor za nove poslovne modele malih i srednjih poduzetnika, potaknuti ulaganja u R&D, otvoriti digitalne platforme i obrazovanje za digitalno doba.

Sve to najavila je u ponedjeljak u Zagrebu na konferenciji Digitalna revolucija potpredsjednica Vlade Martina Dalić. "Vidimo promjene koje donosi digitalizacija, ali ona nije samo tehnološka i poslovna već i društvena pojava, mijenja društvene odnose te postavlja najveći izazov: kako se tome prilagoditi", kaže Dalić. Dodaje da smo mi u Hrvatskoj "prvi u Europi po čitanju vijesti na internetu, ali pri dnu kad dođe do e-trgovine i e-bankarstva".

"Zato bismo se trebali zapitati koliko se ulaže u razvoj novih usluga te zašto i napredne projekte, poput eGrađana, slabo koriste čak i tehnološki najbolje potkovani građani", kaže Dalić. Navodi da je za uspjeh digitalizacije nužna infrastruktura, ali da je 'fiksni broadband kod nas još uvijek preskup'. "Sve će biti usmjereno na smanjivanje tih cijena, a već smo krajem godine smanjili naknade za telekom sektor", kaže Dalić.

Boris Drilo, predsjednik HUP-ICT-a i član uprave HT-a pozdravio je smanjenje naknada te naveo da treba smanjiti i naknade za pravo služnosti i pravo puta te radio-frekvencije kako bi se ta sredstva usmjerila u investicije. Gordana Deranja, predsjednica HUP-a istaknula je da su reforme nužne.

Komentirajte prvi

New Report

Close