Hrvatska je dobila svoju prvu digitalnu platformu za razvoj dječjih govorno-jezičnih vještina

Autor: Lucija Špiljak , 07. prosinac 2021. u 11:51
Martina Perica, Natasa Maric, Ivica Perica, Nikola Vrdoljak / Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Sadrži vježbe i igre koje unapređuju vještine rane pismenosti kod djece i mogu poslužiti kao izvrsna priprema za školu.

BaDaBum je prva hrvatska digitalna platforma za razvoj dječjih govorno-jezičnih vještina, od danas dostupna djeci predškolske dobi, roditeljima i logopedima. Trenutno je usmjerena na djecu u dobi od četiri do sedam godina, neovisno o tome imaju li poteškoće u određenim područjima ili su urednog razvoja.

Sadrži vježbe i igre koje unapređuju vještine rane pismenosti i mogu poslužiti kao izvrsna priprema za školu; od razvoja vještina i sposobnosti u područjima vezanim uz razvoj vokabulara, jezičnog razumijevanja, fonološke svjesnosti, vizualne percepcije pa sve do grafomotorike, pažnje, motivacije za čitanjem i pisanjem te predmatematičkih sposobnosti.

Sadrži 40 radnih listića i 35 igara

Iza projekta stoje stručnjaci iz logopedsko-rehabilitacijskog centra ABC te agencija 404 i Shape.

“BaDaBum smo razvili zato što vjerujemo da sva djeca zaslužuju jednake mogućnosti za ostvarivanje vlastitog potencijala, a mi želimo svakom djetetu osigurati stručnu podršku na tom putu. Platforma trenutno sadrži 40 radnih listića i 35 igara, a preporuka je korištenje BaDaBuma 30-ak minuta dnevno u društvu roditelja ili logopeda. Ovim putem bih zahvalila svim svojim kolegama koji podržavaju i vjeruju u ovaj projekt od samog početka”, rekla je Martina Starčević Perica iz logopedsko-rehabilitacijskog centra ABC.

Putem BaDaBuma moguće je dogovoriti online savjetovanje s logopedom, a kroz platformu i roditelji uče o razvojnim fazama djece te se upoznaju s tehnikama i vježbama pomoću kojih mogu sami razvijati njihove vještine.

“Agencije 404 i Shape rade jako veliki broj projekata gdje vidimo kako tehnologija može biti korisna i poboljšati postojeće procese, usluge i proizvode. Vjerujemo da je moguće na neki način digitalizirati gotovo sve. Logopedija je primjer gdje je nemoguće zamijeniti logopede, ali im sigurno možemo olakšati posao. Kao svoj zadatak zadali smo si pomoći logopedima da s usredotoče na ono u čemu su najbolji i nezamjenjivi, a sve drugo im moramo olakšati”, izjavio je Nikola Vrdoljak, partner u 404.

Pozivaju logopede da se priključe

Platforma BaDaBum je namijenjena i logopedima kao nadopuna terapiji, te za bolje provođenje dijagnostike, terapije i praćenja napretka djece.

“Puno je posla, a malo vremena, pa je naša želja postati i biti najrelevantniji digitalni partner stručnjacima. Pozivam ovim putem sve kolege logopede da se pridruže BaDaBumu te da zajednički djeci i roditeljima ponudimo zabavan, edukativan i važan logopedski alat”, ističe Martina.

BaDaBum je potpomognut sredstvima Europskih fondova u iznosu od milijun i 400.000 kuna, a razvoj platforme planira se i u drugim područjima logopedije. Konačan cilj je stvaranje platforme koja će biti koristan i edukativan alat djeci i roditeljima i koja će pružati potporu i nadopunu logopedskoj terapiji.

Platformi BaDaBum možete pristupiti od danas putem web stranice, a postoji nekoliko oblika pretplata. Solo pretplata omogućuje igranje vježbi i igara i praćenje napretka jednog djeteta, Multi pretplata namijenjena ja za 2 do 3 djece, dok Maksi omogućuje korištenje za 4 do 6 djece.

Komentirajte prvi

New Report

Close