Hrvatska dobiva zajednicu inženjera strojnog učenja

Autor: Josipa Ban , 30. siječanj 2023. u 22:00
Foto: Matija Ilijaš/Microblink

Povod za formiranje zajednice ML inženjera su sve naprednija rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji, a koja stižu na tržište.

Zahvaljujući CroAI-u Hrvatska napokon dobiva zajednicu ML inženjera, odnosno inženjera specijaliziranih za područje strojnog učenja. Cilj osnivanja zajednice je razmjena znanja i ideja, a to će biti omogućeno kroz neformalna druženja.

Iz Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju informiraju da će druženja biti organizirana svakog prvog utorka u mjesecu, a prvo će biti održano 7. veljače u zagrebačkom baru “Bez naziva” u sklopu Laube. Povod za formiranje zajednice ML inženjera su sve naprednija rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji, a koja stižu na tržište.

“U posljednje se vrijeme puno raspravlja i o ChatGPT-u, kao najaktualnijem primjeru primijenjenog ML-a, dok inženjeri pričaju o potencijalu metoda tzv. samo-nadziranog učenja na kojima se takvi sustavi zasnivaju koji će igrati glavnu ulogu u oblikovanju budućnosti i stoga je nužno omogućiti im kanal za razmjenu ideja, znanja i suradnju s drugim stručnjacima iz polja”, objašnjava Martina Silov, izvršna direktorica u CroAI-a.

Matija Ilijaš, član upravnog odbora u CroAI-u i Engineering Manager za ML u Microblinku, ističe da je ideja za osnivanje zajednice proizašla iz potrebe na tržištu. Hrvatska danas broji više od 135 AI startupa, a mnogi nagađaju da će idući domaći jednorog doći iz tog ekosustava. Favoriti su tvrtke poput Microblinka i Photomatha.

“Naša je zajednica toliko narasla da smo je odlučili podijeliti na više manjih, micro communityja. Jedan od njih su i ML inženjeri. Stoga će CroAI pokrenuti niz događanja za različite ljude i interese”, najavljuje Silov.

Komentirajte prvi

New Report

Close