Hrvati među 20 najvećih pirata računalnih igara

Autor: Bernard Ivezić , 10. lipanj 2013. u 08:45
The Sims 3: Late Night jedna je od igrica koja se dosta skidala

Istraživači iz Danske zaključili su da je piratizacija igara znatno manja nego što je prikazuju interesna udruženja.

Hrvatska je jedna od 20 zemalja u kojima se putem BitTorrenta piratizira tri četvrtine svih računalnih igara na svijetu otkrilo je istraživanje BitTorrent prometa tijekom tri mjeseca u 2010. i 2011. godini koje je napravila međunarodna grupa istraživača iz Danske.

Istraživanje koje bi uskoro trebalo biti objavljeno u časopisu 'International Journal of Advanced Media and Communication' jedno je od rijetkih koje sadrži izvorne podatke o piratizaciji računalnih igara, a ne procjene interesnih udruženja koje su se u mnogome pokazale netočnima i paušalnima.Glavna zamjerka interesnim udruženjima je da su prenapuhale statistike i da je stvarna piratizacija računalnih igara znatno manja nego što se to mislilo. Ukupno je zabilježeno 12,6 milijuna peerova, odnosno korisnika koji su skidali i dijelili piratizirane računalne igre, a prosječno ih je bilo aktivno u svakom trenutku nešto više od pola milijuna.Nadalje, istraživanje je pokazalo da se najčešće piratiziraju računalne igre koje su dobile dobre recenzije. Od 173 promatrane igre, više od 40 posto prometa otpalo je na takve igre i najviše su se skidale u dvadesetak zemalja među kojima je i Hrvatska.

Tu su gotovo sve zemlje juga Europe poput Portugala, Italije i Grčke, balkanske zemlje poput Rumunjske i Srbije, ali i informatički snažne zemlje poput Poljske i Izraela te bogati Katar. Korisnici iz tih zemalja napravili su više od jedan posto prometa piratiziranih igara na BitTorrentu tijekom istraživanja. Istraživanje je također pokazalo da se piratiziraju sve računalne igre, a ne samo takozvane 'pucačine'. Na popisu su ipak dominirali 'Fallout: New Vegas', 'Need for Speed: Hot Pursuit' i 'The Sims 3: Late Night'.Istraživači dodaju da se najviše piratiziraju igre za osobna računala, dok se one za konzole najmanje skidaju. Trend prelaska na distribuciju igara putem clouda smanjuje mogućnost da se igre piratiziraju, ističe se u istraživanju. Dodaje se pak da je to 'kvaka 22' jer za cloud treba brzi internet, a s njim se olakšava i korištenje BitTorrenta.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Piratstvo je uzasno i jer su cijene abnormalne a standard nikakav. Kad sam kupovao za ps3, sve je islo iz UK… cijene ovdje su i preko 100% vece.

U bogatim drzavama mozes dati 1 sat rada, ili 2, za igru. Ali ovdje ispada da trebas rintati 2-3 dana za ovu cijenu. No to je samo dio price.

Piratsvo se lako iskorijeni samo ako ima volje jer internet promet je lako nadglediv a kome nije u interesu da se svašta po njemu “bozi” i da je potreban sve veći bandwidth, nije teško zaključiti

New Report

Close