HG Spot predstavio prvi hrvatski 3D printer Forcebook

Autor: Bernard Ivezić , 19. svibanj 2014. u 22:01
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Na novom proizvodu domaća tvrtka je radila godinu i pol dana, jer su morali napraviti i softver i 3D modele.

HG Spot, koji namjerava do kraja godine prodati 200 komada 3D printera i nametnuti se kao lider  tog novog tržišta, u ponedjeljak je predstavio prvi hrvatski 3D printer nazvan Forcebook UltraPrint 3D.

Saša Lončar, predsjednik Uprave HG Spot Informatike kaže da je to početak revolucije kakvu su nekad napravili domaći brendovi stolnih računala, nastali jer su strani brendovi bili preskupi.

“Nudimo kvalitetan proizvod pod domaćim brendom koji se od sličnih rješenja pod stranim brendovima razlikuje po tome što je do sedam puta jeftiniji”, kaže Lončar.

Pojašnjava da se na tržištu počinju pojavljivati 3D printeri stranih brendova po cijenama od 20 do 50 tisuća kuna, dok će HG Spot svoj Forcebook UltraPrint 3D prodavati za 7000 kuna. Navodi da nije riječ o standardnom hardverskom uređaju s obzirom da s njim dolazi i posebno prilagođen softver.

“Na razvoju ovog proizvoda radimo zadnjih godinu i pol dana, jer nije bilo dovoljno odabrati hardverske komponente već napraviti i softver i modele koji se mogu s njim isporučivati”, kaže Lončar.

Navodi da uz Forcebook 3D printer dolaze 3D modeli spremni za printanje, softver za pripremu 3D modela i konverter koji pretvara druge 3D formate u .gcode format na kojem radi ovaj printer. Lončar kaže da su u novu nišu ušli zbog predviđanja Gartnera. “Gartner kao glavne trendove za ovu godinu postavlja pametne uređaje, poput naših tableta i smartphonea, te 3D printere i 3D ispis”, kaže.

U Hrvatskoj se već prodaju 3D printeri poput Solida, ZPrintera, MendelMaxPRO i drugi. I dok podataka za hrvatsko tržište nema, ono globalno analitička kuća Canalys predviđa da će u iduće četiri godine narasti pet puta na 16,2 milijarde dolara ili uz stopu rasta od 45,7 posto.

Početkom godine su na najvećem sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu najviše pažnje zaokupili prva dva modela 3D printera koja imaju certifikate i mogu se početi svakodnevno koristiti u kuhinji. Na CES-u su prikazane i druge upotrebe 3D printanja od igračaka, obuće, odjeće pa sve do robota i arhitekture u minijaturi.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tko nema para, a hoće se igrati, složiti će sam sebi printer za manje od 2000kn.
Tko ima proizvodno-prodajni plan, kupiti će kvalitetan heavy duty uređaj koji mu odgovara.
A ostalima je potrebno jeftino rentanje kvalitetne opreme.
Prodati će 20 komada i to je to.

A kada ekipa shvati koliko posla ima oko toga da se napravi kvalitetan 3D model bilo čega, a naročito nečega što bi se dalo financijski eksploatirati, brzo odustanu.

3D printanje je u svakom slučaju revolucija u izradi prototipa i malih serija, vrlo interesantno malim obrtnicima/dizajnerima/entuzijastima, ali priče o masovnim tržištima i masovnoj upotrebi možete odmah zaboraviti.

tako je bilo i sa solarnim svi će solarno, solarno pa na kraju nitko ništa.

E sad su se pojavili kad je trziste prezasiceno i cjene dionica svih 3D firmi pale 60% u 2014.

New Report

Close