Hakeri provalili u bazu podataka: Kompromitirani osobni podaci više od 100 milijuna korisnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. kolovoz 2021. u 12:56
Foto: Pixabay

Motherboard je izvijestio da istražuju navode na forumu da se prodaje “gomila osobnih podataka”, uključujući imena, fizičke adrese, telefonske brojeve i podatke o vozačkim dozvolama.

Hakeri su provalili u bazu podataka T-Mobilea, potvrdila je američka podružnica Deutsche Telekoma objavu s internetskog foruma, u kojoj se navodi i da su kompromitirani osobni podaci više od 100 milijuna korisnika.

Uvjereni smo da je “rupa” kroz koju su hakeri došli do podataka zatvorena, objavio je T-Mobile na blogu.

Kompanija nije potvrdila informaciju s internetskog foruma da su ukradeni podaci više od 100 milijuna korisnika, koju je u izvješću objavljenom u nedjelju navela digitalna medijska tvrtka Motherboard.

“Utvrdili smo neovlašteni pristup nekim podacima T-Mobilea, ali još nismo utvrdili jesu li uključeni i osobni podaci korisnika”, poručili su iz T-Mobilea u ponedjeljak.

Motherboard je izvijestio da istražuju navode na forumu da se prodaje “gomila osobnih podataka”, uključujući imena, fizičke adrese, telefonske brojeve i podatke o vozačkim dozvolama.

U objavi se T-Mobile ne spominje poimence, ali neimenovani haker izjavio je u razgovoru za Motherboard da su pribavili podatke više od 100 milijuna ljudi i da su do njih došli preko servera T-Mobilea, navodi Reuters.

“Motherboard je vidio uzorke podataka i potvrdio da sadrže točne informacije o klijentima T-Mobilea”, stoji u izvješću, koje citira novinska agencija dpa.

“Provodimo opsežnu analizu u suradnji s forenzičkim stručnjacima za digitalni kriminal kako bismo provjerili valjanost tvrdnji i koordiniramo mjere s policijom”, poručila je kompanija.

T-Mobile je prošli puta zabilježio provalu u bazu podataka u prosincu prošle godine.

Deutsche Telekom ima 64,78 posto udjela u T-Mobileu prema dogovoru s japanskim Softbankom, pokazuju podaci na internetskoj stranici njemačkog diva, koji je u drugom tromjesečju 80 posto prihoda ostvario na inozemnom tržištu, a većinu upravo u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close