Hakeri nas vole: Evo kako stoji Hrvatska po pitanju cyber napada

Autor: Bernard Ivezić , 24. veljača 2020. u 09:42
Foto: Getty Images

Prema istraživanju  Specops Software najmanje kibernetičkih napada za očekivati je u Irskoj 1,08 posto.

Hrvatska je na desetom mjestu najranjivijih država za kibernetičke napade u Europi, objavio je istraživanju “Cyber-Insecure Europe” Specops Software. Prema ovom istraživanju, koje je se bavilo problematikom napada na cloud infrastrukturu, primjerice na Azure, kao i učestalošću neovlaštenog rudarenja kriptovaluta te drugih oblika primjene malicioznog softvera, uključujući maliciozan softver koji se koristi za iznude (ransomware), Specops Software je zaključio da na Hrvatsku otpada 4,55 posto svih kibernetičkih napada u Europi.

Na vrhu, kao najranjivija u Europi, je Nizozemska. Zbog velikog broja cloud pružatelja usluga IT infrastruktura u toj državi prima 16,28 posto svih napada u Europi. Iduća je Bugarska, koja prima 15,55 posto napada pa Bjelorusija s 10,83 posto, Ukrajina s 10,35 posto dok je peta Bosna i Hercegovina s 7,06 posto napada na razini Europe. Prije Hrvatske su još Litva, Rumunjska, Francuska i Mađarska.

Prema istraživanju  Specops Software najmanje kibernetičkih napada za očekivati je u Irskoj 1,08 posto. Tek nešto više se moglo očekivati u Norveškoj 1,38 posto, Danskoj 1,60 posto, Švicarskoj 1,69 posto i na Islandu 1,81 posto. Velika Britanija, koja ima najveću koncentraciju fintech startupa i glavno je startup sjedište u Europi, tek je na 17. mjestu s 3,82 posto kibernetičkih napada na razini Europe.

Istraživanje se temeljilo na podacima iz Microsoftovog Security Intelligence Reporta od siječnja 2018. do listopada 2019. s naglaskom na zabilježene napade na Microsoft Azure infrastrukturu. U Hrvatskoj je relevantno, jer se više od 50 posto infrastrukture u poslovnom sektoru, kako javnom tako i privatnom, temelji na različitim Microsoftovim tehnologijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close