Gradovi će zapisnike digitalizirati uz pomoć AI-ja

Autor: Suzana Varošanec , 28. travanj 2021. u 22:00
Pilot projekt DUIT predstavili čelnik Udruge gradova Turk i Marko Poljak/PD

Prva iskustva već je zabilježio Karlovac, no pilot projekt ulazi u novu fazu.

U 18 hrvatskih gradova uvodi se sustav digitalne transkripcije sjednica gradskog vijeća, odbora i upravnih tijela kroz pilot projekt DUIT (Digitalizacija Umjetnom Inteligencijom) uz korištenje Beey platforme koja se temelji na umjetnoj inteligenciji, u cilju pojednostavnjene, učinkovitije transkripcije i pohrane zvučnih i video snimki.

Prva iskustva već je zabilježio Karlovac, no pilot projekt ulazi u novu fazu, a njegovu važnost predstavili su predsjednik Udruge gradova RH Željko Turk i direktor Newton Technologies Adria Marko Poljak na Liderovoj konferenciji Smart Cities.

Uvođenjem digitalne transkripcije u rad gradskih tijela, prema Turku, želi se povećati transparentnost rada i omogućiti dostupnost audiovizualnih zapisa svima jer su, kako je rekao, po zakonima tijela javne vlasti dužna svim građanima omogućiti korištenje sadržaja mrežnih stranica.

Iako se sve više audiovizualnih zapisa sa sjednica objavljuje na gradskim stranicama radi veće transparentnosti, u nedostatku integralnog prijepisa govora osobe s oštećenjem sluha ne mogu koristiti taj sadržaj.

Poljak je pojasnio da se korištenjem platforme u gradovima omogućuje optimizaciju procesa praćenja sjednica i izrade zapisnika te transparentniju i veću dostupnost materijala osobama s oštećenjem sluha, zahvaljujući funkciji izvoza titlova.

Komentirajte prvi

New Report

Close