Grad München se nakon deset godina ipak vratio s Linuxa na Microsoftov OS

Autor: Saša Paparella , 01. rujan 2014. u 22:01
Munchen pokušava dostići Berlin po inovativnosti u IT svijetu/FOTOLIA

Munchen je morao angažirati programere koji će dovesti programe do razine na koju su se njihovi korisnici navikli.

Gradski oci Munchena su prije deset godina,  2004., odlučili napustiti Microsoftov OS i za operativni sistem izabrali su Linux.

Odluka je tada obrazložena manjom cijenom, većom pouzdanošću i političkom korektnošću, a što je bilo važno  za glavni grad Bavarske, koji je želio dostići Berlin po inovativnosti u IT svijetu, ako već ne može na neki drugi način, piše Neowin. Do 2011., u Munchenu je više od 9.000 kompjutera imalo instaliran Linux. Do 2013. tranzicija je bila kompletna i Linux je bio instaliran na više od 14.000 minhenskih računala, iako im je Microsoft nudio ogromne popuste samo da mu ostanu vjerni. Međutim sada, deset godina kasnije, skupština grada Munchena smatra da ta promjena nije donijela očekivane rezultate kakve su očekivali.

 

14tisuća

računala u Munchenu prešlo je na Linux, a sada se vraćaju Microsoftu

Zaposlenici gradskih ustanova tvrde da im je produktivnost opala, uglavnom zato jer se ljudi nikako nisu mogli navići na Linux. Do problema je dolazilo kada su korisnici Linuxa željeli raditi izvan grada i kada nisu mogli koristiti svoje fajlove na drugim aplikacijama. Iako je osnovna ideja bila da se Linux koristi zato što je jeftiniji za održavanje i ne plaćaju se licence za programe, na kraju se pokazao puno skupljim. Naime, Grad Muchen je morao angažirati programere koji će programe dovesti do razine na koji su njihovi korisnici navikli, a poslije toga su plaćali ljude da održavaju taj softver.Zato je Grad Munchen sada pokrenuo proces povratka računala na Microsoft Windows i na 'stari' OS.  

Komentirajte prvi

New Report

Close