Google daje 250.000 USD Bakićevu Digitalnom građaninu

Autor: Bernard Ivezić , 22. studeni 2018. u 22:00
Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Jadran/Luka Stanzl/PIXSELL

S donacijom Googleove zaklade IRIM želi knjižnice u gradovima Hrvatske, BiH, Srbije i Kosova pretvoriti u centre razvoja digitalnih vještina.

Googleova zaklada Google.org donirala je Institutu za razvoj i inovacije (IRIM) 250.000 dolara za projekt razvoja digitalnih vještina u lokalnim zajednicama u jadranskoj regiji.

Projekt nazvan Digitalni građanin će se provoditi u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i na Kosovu, a cilj mu je transformirati knjižnice u digitalne centre inovacija. Joško Mrndže, direktor Googlea za jadransku regiju izjavio je da 49 posto građana Hrvatske nema osnovne digitalne vještine i da je to Google.org prepoznao kao važan društveni i gospodarski problem koji želi pomoći riješiti.

"Za Hrvatsku i ostale države regije važno je da potaknu širenje osnovnih digitalnih vještina, jer samo EU je procijenila da će se u idućih nekoliko godina stvoriti 20 milijuna novih radnih mjesta za koje će trebati digitalne vještine", kaže Mrndže. Dodao je da je ovo nastavak suradnje na projektima digitalne transformacije, a koje je Google potaknuo kroz projekt Digitalne garaže, koji su zajednički proveli HGK, HUP i Algebra. U sklopu tog projekta u 20 gradova održano je 80 besplatnih radionica i obrazovano je 7000 građana.

Nenad Bakić, osnivač IRIM-a i pokretač projekta Digitalni građanin istaknuo je da će ovom donacijom znatno proširiti koncept koji su osmislili. "S Googleovom potporom IRIM će knjižnice u regiji pretvoriti u centre za razvoj digitalnih vještina i pridonijeti stvaranju digitalno naprednog društva", kaže Bakić. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava kaže da Vlada radi na 100 milijuna kuna projekata za popularizaciju digitalnih vještina.

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja dodala je da je Vlada već uvela kao obveznu nastavu informatike u 5. i 6. razrede osnovne škole te krenula u veliki projekt opremanja škola.

Darko Horvat, ministar gospodarstva istaknuo je da je sretan što je napokon u jednom društvu koje ne dvoji da je Hrvatskoj potreban nastavni predmet kao informatika. "Ali i to da je Hrvatskoj potrebna digitalna transformacija pa tako i obrazovanje iz digitalnih vještina", kaže Horvat. Stuart Mclaughlin, viši direktor Google.org-a za EMEA-u kaže da je zadovoljan što mogu podržati IRIM. "U ovom projektu Google.org vidi priliku da građanima pomogne u razvoju karijera", kaže Mclaughlin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close