Hrvatska tvrtka lansiranjem nove aplikacije želi uvesti revoluciju u dostavi paketa

Autor: Darko Bičak , 19. ožujak 2023. u 08:41
Sestra i brat Carla i Dario Ferreri/PD

Kurirsku ‘revoluciju’ pokrenuli usred pandemije, sad ciljaju na 200.000 korisnika do kraja 2023.

Hrvatski kurirski startup Gepek, koji trenutno broji 5000 korisnika, najavio je lansiranje svoje nove aplikacije čiji je cilj revolucija u industriji dostave paketa. S porastom e-trgovine, potražnja za brzim, ekološki prihvatljivim i učinkovitim rješenjima za dostavu nikada nije bila veća.

Gepek, kako navode sami njegovi osnivači, ima za cilj odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju trenutne dostavne tvrtke i pružiti korisnicima vrhunsko iskustvo dostave.

Naime, projekt TheGepek, koji je sada zbog globalnih aspiracija rebrendiran u Gepek, su u jeku pandemije Covida-19 na proljeće 2020. pokrenuli brat i sestra Dario i Carla Ferreri, a temeljem osobnog lošeg iskustva s postojećim kurirskim službama.

5000

korisnika trenutno ima hrvatski kurirski startup Gepek

Eliminirani posrednici
Gepek je krajem prošle godine dobio pola milijuna eura inicijalne pre-seed investicije. Vodeći investitor je John Lilić, jedan od investitora koji je između ostalog radio i kao savjetnik odbora Polygona, desetog najvećeg blockchaina na svijetu. Prije toga, u Gepek je investirala švedsko-hongkonška tvrtka Auki Labs, lider u AR tehnologiji, što će im omogućiti da svoje aktivnosti prošire i daleko izvan nacionalnih granica koristeći AR tehnologiju u last mile dostavi.

Kako navodi Carla Ferreri, izvršna direktorica Gepeka, aplikacija nudi rješenje za isporuku od početka do kraja i omogućuje praćenje u stvarnom vremenu, uz mogućnosti ekološkog pakiranja i isplative cijene. Gepekov inovativni pristup eliminira posrednike i fragmentaciju u procesu dostave, što ga čini idealnim rješenjem za sve potrebe dostave paketa.

”Ovom novom aplikacijom donosimo naše inovativno rješenje za dostavu paketa na tržište. Naš cilj je pružiti vrhunsko iskustvo dostave našim korisnicima, uz uštedu onima koji te pakete prenose, a vjerujemo da je aplikacija Gepek prvi korak u ostvarenju te vizije”, rekli su Carla i Dario Ferreri.

Kristijan Škarica, suosnivač Gepeka, naglašava da sad pokreću novo poglavlje u Gepeku i pružaju platformu koja pomaže u povezivanju ljudi sa stvarima koje vole, bilo da se radi o slanju poklona obitelji, podršci lokalnim OPG-ovim prijevozom njihove robe do stolova ili jednostavno činjenje života malo lakšim za zaposlene obitelji. Gepek, kaže, ne dostavlja samo pakete već trenutke radosti.

Aplikacija je dostupna 24/7, za razliku od klasičnih dostavljačkih tvrtki/PD

”Osim toga, naša aplikacija je dostupna 24/7 za razliku od klasičnih dostavljačkih tvrtki. Gepekov app sad je dostupan na App Storeu i Google Play Storeu”, ističe Škarica.

U Gepeku planiraju, da se uz pomoć navedenih investicija, povećaju postojeću baza kurira-korisnika na više od njih 200.000 do kraja 2023. godine. Plan je i ozbiljan izlazak u regiju, ali i u čitavu EU. Kako nam kažu u samom Gepeku, već su imali isporuke i za Austriju, Njemačku, Irsku, Italiju, Srbiju i Sloveniju.

Gepek je, kao prvi od kurira na hrvatskom tržištu, krenuo s implementacijom blockchain tehnologije u svoju platformu, koja će pružiti povećanu sigurnost za pošiljatelje i primatelje paketa s podacima za praćenje u stvarnom vremenu. Blockchain omogućava opcije kripto plaćanja kao i sustav tokenizirane reputacije, koji će služiti kao alat za izgradnju i upravljanje povjerenjem među sudionicima.

Auki Labs, iako velik investitor u tehnološke startupove, je globalno najpoznatiji po svojem sustavu Auki, infrastrukturi koja konkurira trenutno puno poznatijem i etabliranijem GPS-u, a koja omogućuje, kako sami navode, puno preciznije i sigurnije koordiniranje. To je posebno značajno u velikim poslovnim zgradama koje broje desetine katova i tisuće ureda, a gdje se korisnik GPS-a najčešće pogubi, Auki omogućuje pozicioniranje svakog pojedinačnog kata, ureda, a u konačnici i radnog stola.

“S Auki Labsom rješavamo ključni problem u logistici – dostava “zadnje milje”. Uz Auki protokole za pozicioniranje svojim korisnicima možemo ponuditi bržu, točniju i održiviju dostavu”, kazala nam je Ferreri.

Pihl

Gepek nas je impresionirao savršenom kombinacijom jednostavne ideje i sofisticiranog rješenja.

Alternativa GPS-u
Alternativa GPS-u tvrtke Auki Labs ne zahtijeva satelitsku vezu. Umjesto toga, uređaji koriste peer-to-peer pozicioniranje i novu mrežu “svjetionika” kako bi omogućili navigaciju trodimenzionalnim prostorima s točnošću koja se mjeri u centimetrima. Ta je razina točnosti kritična za mrežu vozača koji koordiniraju više točaka preuzimanja i vraćanja.

Protokol pozicioniranja tvrtke Auki Labs omogućuje brze, učinkovite isporuke do zadnjeg metra, a što prije nije bilo moguće. Precizno pozicioniranje također eliminira jezične barijere u procesu isporuke, jer vozači ne moraju znati materinji jezik da bi osigurali uspjeh isporuke”, naglašavaju iz Auki Labsa.

”Gepek nas je impresionirao savršenom kombinacijom jednostavne ideje i sofisticiranog rješenja. Rijetko je pronaći projekte koji su toliko promišljeni o problemima koje rješavaju, a mi smo izvan sebe od uzbuđenja što ćemo s njima surađivati kako bismo počeli iz temelja mijenjati industriju vrijednu 500 milijardi dolara kojom dominiraju igrači koji su uglavnom bez izazova još od konja i upotrebe kočije”, rekao je Nils Pihl, izvršni direktor Auki Labsa o razlozima ulaska u hrvatski startup.

Komentirajte prvi

New Report

Close