FOTO: Iz tvornice na Žitnjaku stiže svjetska inovacija – prva mobilna i solarna punionica za električna vozila

Autor: Josipa Ban , 25. siječanj 2024. u 14:22
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na razvoj Soltiqa – prve mobilne, solarne punionice za električna vozila, tvrtka Bravarija Ivanić uložila je milijun eura. Sada kreće komercijalizacija, a već primaju upite iz cijele Europe.

Iz Hrvatske na svjetsko tržište uskoro stiže Soltiq, prva mobilna i autonomna punionica za električna vozila. U trenutku kada upravo infrastruktura punjena električnih automobila predstavlja jednu od najvažnijih zapreku bržem širenju elektro mobilnosti iz Hrvatske stiže inovacija koja bi trebala riješiti upravo taj problem. Prvi je prototip Soltiqa, mobilne punionice koja na sebi ima postavljene solarne ćelije, koja je automatizirana, u koju je ugrađena baterija i umjetna inteligencija, završen i prvi put predstavljen javnosti. Izradila ga je zagrebačka kompanija Bravarija Ivanić čiji je direktor 30. godišnji Tomislav Ivanić, no na tržište će Soltiq stavljati startup IDT – Innovation Driven Technology, kompanija koju je Ivanić osnovao prošle godine.

U razvoj platforme teške 1200 kilograma, a koja je velika kao jedno parkirališno mjesto te se vrlo jednostavno može transportirati, Bravarija Ivanić uložila je oko milijun eura vlastitog kapitala. Sama realizacija pak, od ideje do prvog prototipa, trajala je vrlo kratko, tek četiri mjeseca. Tomislav Ivanić, direktor Bravarije Ivanić i IDT-a, kaže da već imaju zainteresiranih kupaca i pregovaraju oko njezine prodaje, no konkretna imena još uvijek ne želi otkriti.

Njegova su očekivanja od ovog proizvoda, prvog takvog tipa proizvoda koji su razvili (jer su do sada radili za naručitelje iz raznih industrija, pa i onih iz energetike), vrlo velika.

“Očekujem da će tržište prepoznati prvu solarnu i mobilnu punionicu, a u prilog tome govori i činjenica da nam se posljednjih mjesec dana javljaju zainteresirani i domaći i strani kupci. Planiramo stoga pokrenuti distribuciju za izvoz u inozemstvo”, kaže Ivanić kojega je na razvoj ovog proizvoda ponukala upravo potreba, odnosno nedostatak punionica na tržištu, kako domaćem tako i svjetskom.

“Ova mobilna, solarna punionica za električna vozila može se postaviti bilo gdje, a bitno je jedino da imate sunce i tvrdo tlo”, ističe Ivanić.

Punionica, objašnjava, funkcionira tako da naručitelj na webu napravi narudžbu. IDT potom dostavlja punionicu na traženu adresu. Kupac jedino mora skinuti aplikaciju s pomoću koje pokreće instalaciju solarne punionice. Sve ostalo odvija se potpuno automatizirano, odnosno potrebno je jedino slijediti upute iz aplikacije. “Punionica se može sklopit, pa opet rasklopit. Ovo je važno kako bi je korisnici mogli čistiti, odnosno oprati solarne ćelije koje se nalaze na njezinom krovu”, ističe Ivanić. Dodaje i da punionica ima instaliranu tehnologiju umjetne inteligencije koja vozača navigira prilikom uparkiravanja. Pri tome mu pomažu i bočna svijetla na punionici.

Snaga punjena je 7 kW dok se u bateriju može spremiti 30 kW energije. Istovremeno se na ovoj punici može puniti jedan električni automobil, pet električnih bicikala i mobitel.

Ivanić najavljuje da u veću proizvodnju planiraju krenuti već u srpnju ili kolovozu ove godine, a mjesečni bi mogli, kaže, proizvesti oko 20 komada Soltiq punionica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Fora gadget ali nije navedena cijena kao najvažniji faktor. Sumnjam da je tržišna niša velika jer nije baš mala i teško će se netko odlučitri seliti je.  Tko je kupi bude je zacementirao na jedno mjesto. Savjet: drugi milijun ojra uložiti u dvije kuće za odmor, jer poreza na nekretnine nema na vidiku.

New Report

Close