Financijsko opismenjavanje kao zabavni chat

Autor: Lucija Špiljak , 27. veljača 2020. u 22:00
Bračni par Nevena Erak Camaj i Eduard Camaj ističe da Ekono kroz dijalog i kratke tečajeve i pitalice pomaže i kod lakšeg i pametnijeg praćenja troškova

Zagrebačka tvrtka Erato stvorila Ekono, softver koji djeluje poput osobnog bankara.

Nevena Erak Camaj i Eduard Camaj, vlasnici zagrebačkoga poduzeća Erato – inteligentni softver, prošle su godine predstavili Ekono, ‘osobnog bankara’ koji korisnicima na zabavan i razumljiv način – kroz dijalog na hrvatskom jeziku, kratke tečajeve i pitalice – pomaže kod financijskog opismenjavanja, lakšeg i pametnijeg praćenja troškova te smislenije planiranje financijske budućnosti. Sve navedeno odvija se zahvaljujući prediktivnim analizama koje će biti relevantne za pojedinačne životne okolnosti korisnika.

U razvoju aplikacije supružnicima je pomogla i dugogodišnja prijateljica i suradnica Diana, a Ekono je postao prva hrvatska platforma za izradu chatbota koja se temelji na tehnologiji razumijevanja prirodnog hrvatskog jezika koju su kreirali Erak Camaj i Camaj.

“Nakon što smo nekoliko godina razvijali tehnologiju i platformu te razvijali chatbote za klijente, počeli smo razmišljati o konkretnim, svakodnevnim problemima koje bismo mogli riješiti. Krenuli smo od sebe i onoga što je nama bilo potrebno, posebno kad smo bili mlađi i tek ulazili u svijet osobnih financija, računa, troškova, kredita i svega onoga što se podrazumijeva da znamo, iako o tome nigdje ne učimo.

S jedne strane, Ekono korisnicima pomaže da ostvare određeni cilj, bilo da žele uštedjeti za neko putovanje ili izaći iz minusa, analizira njihove navike, potrošnju i prihode i za njih smišlja plan s manjim, tjednim ciljevima koje trebaju ostvariti. S druge strane, nakon što prođu kratke tečajeve o različitim temama iz područja osobnih financija, korisnici rješavaju kvizove i ovisno o rezultatu koji ostvare, dobivaju nagrade u obliku popusta na prodajnim mjestima koja su za njih najrelevantnija – ondje gdje najčešće kupuju”, objašnjava nam Erak Camaj.

Inovatorica smatra da su mladi, kada je riječ o financijskoj pismenosti, danas znatno više svjesni moći tehnologije i kako nam ona pomaže u svakodnevnom životu.

“Mislim da će se bankarstvo i financijske usluge morati sve više prilagođavati toj novoj vrsti korisnika koja želi inovativnije bankarske proizvode i neometano, intuitivno iskustvo. Sve se više radi i na institucionalnom obrazovanju mladih u pogledu financijske pismenosti kroz različite tečajeve, izborne predmete i radionice, ali to je još sve daleko od zadovoljavajuće razine, što pokazuju i analize Ekonomskog instituta i Eurostata”, naglašava.

Svoju su inovaciju supružnici i poslovni partneri predstavili na predakceleracijskom programu Startup Factoryja, pod palicom Zagrebačkog inovacijskog centra (Zicer), gdje su, unatoč svom poduzetničkom iskustvu, dobili upute kako formirati novi projekt u konkretan plan razvoja, izbrusiti ideju i jasno razložiti potrebe korisnika kako bi im pristupili na najbolji način.

Kažu da nastavljaju raditi na razvoju tehnologije na kojoj će se aplikacija temeljiti u nadi da će Ekono, zahvaljujući tehnologiji umjetne inteligencije, ubrzo postati nezamjenjiv savjetnik, učitelj i motivator u ostvarenju financijskih ciljeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close