FER-ov ICENT pokrenuo novi projekt kojem će sada biti testiran u Hrvatskoj

Autor: Josipa Ban , 12. studeni 2023. u 07:33
Matija Srbić, koordinator programa Nuqleus/J. Galoić/PIXSELL

Iz ICENT-a objašnjavaju da je riječ o pilotu globalnog projekta Europske komisije.

Pokrenut je još jedan projekt kojem je cilj jačati suradnju znanosti i gospodarstva. Projekt se zove Scinergy, a u Hrvatskoj će ga provoditi Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) kroz svoj program Nuqleus te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kroz Scinergy, naime, provođeno će biti pažljivo uparivanje, odnosno spajanje znanstvenika i poduzetnika, a sve bi trebalo rezultirati stvaranjem inovativnih projekata. Iz ICENT-a objašnjavaju da je riječ o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji provodi Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Ovaj će europski projekt sada biti testiran u Hrvatskoj i nakon toga prilagođen za što uspješniju daljnju globalnu primjenu.

“Cilj projekta Scinergy je znanstvenicima iz cijele Hrvatske omogućiti komercijalizaciju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, a tvrtkama osigurati pristup ekspertizi znanstvenika i znanstvenoj infrastrukturi potrebnoj za unaprjeđenje postojećih te razvoj novih proizvoda i usluga”, ističe Matija Srbić, koordinator programa Nuqleus.

Kroz projekt će, objašnjava, biti provedeno pažljivo uparivanje te povezivanje znanstvenika i njihovih konkretnih istraživanja s kompanijama i njihovim konkretnim potrebama za znanstvenom ekspertizom jer su možda negdje zapeli i treba im pomoć da se pomaknu dalje.

Iz Nuqleusa stoga pozivaju sve znanstvenike i tvrtke da se prijave za sudjelovanje u projektu. Znanstvenici se mogu prijaviti do 26. studenoga, a tvrtke do 21. siječnja 2024. Iz ICENT-a naglašavaju da je sudjelovanje u projektu besplatno. Spajanje znanstvenika i poduzetnika provest će se na dvodnevnom eventu u veljači 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close