FER kroz program Nuqleus traži novog hrvatskog tech jednoroga

Autor: Josipa Ban , 23. veljača 2023. u 22:00
Kulminacija programa Nuqleus najavljena je za srpanj kad će 12 timova predstaviti ideje i projekte na demo dayu/FER; Nuqleus

U drugoj fazi bit će izabrano 12 najboljih projekata, u komercijalizaciji ideje pomoći će vrhunski stručnjaci svih profila, od znanstvnika do finacijaša.

Program Nuqleus koji je krajem prošle godine nastao u sklopu FER-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT), otvorio je prijave za drugu fazu, onu startup inkubacije. Prijave su otvorene do 12. ožujka, a 12 najboljih timova i projekata proći će tromjesečni Nuqleusov program.

Cilj je programa naučiti startupove kako validirati ideju, definirati poslovni model te razviti MVP (minimalno vitalni proizvod). Ta, ali i druga važna znanja i vještine (poput istraživanja tržišta, zaštite intelektualnog vlasništva, prikupljanja investicije, prezentacije) dobit će od vrhunskih mentora, a koji će na tjednoj bazi održavati radionice i predavanja.

Nastavak je ovo prve faze programa Nuqleus u kojoj se radilo na formiranju ideja i timova. Matija Srbić, voditelj Nuqleusa, ističe da su vrlo zadovoljni tijekom programa.

3

mjeseca trajat će inkubacijski program pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka

“Imali smo velik broj prijava već formiranih timova sa znanstveno-istraživačkih institucija kojima je nedostajao netko s druge, odnosno poslovne strane, ali i 35 sudionika koji nisu imali niti tim, niti ideju.

Sve smo ih uključili u naše trodnevno događanje kako bi ih povezali i kako bi došli do konkretnih ideja na kojima bi mogli raditi u drugoj fazi”, objašnjava Srbić te dodaje da je do sada oformljeno 11 timova, i to tri iz nule.

Povezanost s FER-om
Svi oni, kao i timovi koji se odluče izravno prijaviti na drugu fazu za ulazak u Nuqleusov program inkubacije, morat će zadovoljiti određene kriterije.

“Po pitanju tehnologije tražimo timove koji nekoliko godina rade u specifičnom području, odnosno koji imaju specifična znanstveno-istraživačka znanja koja je teško kopirati, a koja žele komercijalizirati.

Matija Srbić/Saša Ćetković

Tim mora biti vezan uz FER, ili kroz zaposlenika ili kroz profesora, ili mora koristiti neku od tehnologija dostupnih na FER-u, a moraju biti spremni posvetiti se projektu sljedeća tri mjeseca”, objašnjava voditelj Nuqleusa.

U konačnici cilj je Nuqleusa postati tvornica visokotehnoloških startupova. To planiraju postići povezivanjem znanstveno-istraživačkih institucija, kompanija i startupova, a koji će zajednički, uz pomoć respektabilnih stručnjaka svih profila, od onih iz znanosti do onih iz poslovnog svijeta i financija raditi na razvoju deeptech tehnologija, odnosno tehnologija nastalih na inženjerskim inovacijama ili znanstvenim otkrićima. Upravo toga u Hrvatskoj kronično nedostaje, povezivanja raznih svjetova s ciljem stvaranja novog i perspektivnog tehnološkog igrača.

Srbić ističe da su, sudeći po projektima iz prve faze, očekivanja vrlo velika. “Vidimo da u znanstveno-istraživačkoj zajednici postoje ljudi koji razmišljaju o komercijalizaciji, no dosad nije bilo programa koji bi im dao zaokruženu potporu.

Ljudima se teško odvažiti krenuti iz znanosti u poslovni svijet jer ne znaju od kuda uopće krenuti. Naime, za razliku od običnog startupa kojem je najčešće dovoljan laptop i dobra volja, u ovim je slučajevima to ipak složenije jer treba znati kako upravljati intelektualnim vlasništvom, a često je potrebna i skupa oprema”, kaže Srbić.

Srbić

Po pitanju tehnologije, tražimo timove koji imaju specifična znanstveno-istraživačka znanja koja je teško kopirati, a žele ih komercijalizirati.

Podrška već etabliranih
Taj jedinstveni projekt u Hrvatskoj ima zadatak u tome im pomoći. Jedinstven je i po podršci, njegovi su industrijski partneri redom velike i etablirane tehnološke kompanije – AVL-AST, GDi, Infobip, InfoDom, Končar Digital te Rimac Technology.

U investicijskom odboru projekta sjede poduzetnici poput Damira Sabola, Izabela Jelenića, Alana Sumine… Kulminacija projekta je u srpnju kad će 12 najboljih timova predstaviti ideje i projekte na demo dayu.

Komentirajte prvi

New Report

Close