Fiksni pristup brzom internetu najskuplji je u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 14. veljača 2018. u 14:30
FOTO: Thinkstock

Premijer Andrej Plenković najavio do kraja godine usluge ePoslovanje, eBolovanja, ePristojbe, redizajn eGrađana….

Vlada planira do kraja godine uvesti ePoslovanje, poslovni pandan servisu eGrađani kao i uslugu eBolovanja. Zatim uvesti ePristojbe, odnosno mogućnost plaćanja svih pristojbi, uključujući upravne i sudske pristojbe, online putem.

Usto će do kraja godine redizajnirati sustav eGrađani kako bi se povećalo njegovo korištenje, a uspostavit će se i centar dijeljenih usluga. Sve to najavio je u utorak u Zagrebu na konferenciji Jedinstveno tržište premijer Andrej Plenković. "Vlada je svjesna koliko je politika digitalnog društva presudna za budući razvoj Hrvatske te će zato do kraja godine napraviti Strategiju digitalne Hrvatske za idućih deset godina", kaže Plenković.

Samo zabava
Premijer je istaknuo da digitalno gospodarstvo raste do sedam puta brže od klasičnog. No, i da su za razvoj digitalnog gospodarstva u Hrvatskoj nužne digitalne vještine. Usto je otkrio i zašto politika još uvijek taktizira oko digitalne transformacije Hrvatske. Prema najnovijem DESI-ju, indeksu razvijenosti digitalnog gospodarstva i digitalnog društva članica EU, a koji objavljuje Europska komisija, u Hrvatskoj čak 45 posto građana, znači biračkog tijela, nema osnovne digitalne vještine.

Drugim riječima, kako tumači EK, gotovo polovica stanovnika Hrvatske ne zna koristiti internet za kupovinu roba i usluga ili bilo što naprednije čime bi mogli konkurirati na tržištu rada. DESI za 2017. otkriva i kako se taj pokazatelj često maskira činjenicom da Hrvati internet koriste još uvijek za informiranje i zabavu. Hrvatska je, naime, druga u EU po čitanju vijesti online, što čini 91 posto građana, osma po slušanju glazbe, gledanju videa i igranju igara online, što čini 85 posto građana te je 14. u Uniji po korištenju društvenih mreža. Koristi ih 69 posto građana. Ukupno je po DESI-ju Hrvatska zauzela 24. od 28 mjesta.

Najskuplji internet
Osim iznimno loše pozicije u digitalnim javnim uslugama unutar DESI indeksa, potpredsjednik Europske komisije za digitalno tržište Andrus Ansip u Zagrebu je kritizirao samo jedan aspekt DESI-ja.

"U Hrvatskoj je, prema DESI-ju, cijena fiksnog pristupa brzom internetu najviša u Uniji. Ako je prosjek u EU da građani plaćaju za povezivanje na fiksni brzi internet 1,2 posto svog mjesečnog budžeta, onda čudi da u Hrvatskoj moraju plaćati 2,9 posto", kaže Ansip. Dodaje da to nije jednostavan problem za riješiti, ali da je povezanost važna za razvoj gospodarstva i jedinstvenog digitalnog tržišta.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Brzi internet optički kabl u reziji tcom je brzine 0.47 mbps :))) pa do 30 mbps. Ovaj od 0, 47 mbps je vrlo često. Čudo jedno brzo.

…….brzi internet??????……….jel se to netko sprda

Smanjite te troškove – što prije ……..doći će i drugi strani operateri…..i spustiti Vam cijene..

vrijeme je novac

New Report

Close