EU odobrila prvi hrvatski strateški projekt iz ICT-a

Autor: Bernard Ivezić , 11. prosinac 2014. u 22:01
Adrian Ježina, predsjednik HUP ICT udruženja/Željko Lukunić/PIXSELL

Za eŠkolu dodijeljeno je 148 milijuna eura do 2020. godine

Prvi strateški projekt za koji Hrvatska očekuje novac iz EU fondova više nije na popisu želja već je Unija za njega odobrila sredstva kaže voditelj razvoja ICT industrije u HUP ICT udruženju Ratko Mutavdžić.

Riječ je o projektu eŠkola za koje je EU odobrila 148 mil. eura do 2020. Načelno je dala i zeleno svijetlo za pilot projekt ICT vouchera po čemu će Hrvatska biti druga članica koja će primijeniti taj instrument za poticanje informatizacije poslovanja. Navodno će u pilot fazi na raspolaganju poduzetnicima biti milijun bespovratnih eura. Ivan Ante Nikolić, voditelj radne skupine za EU fondove u HUP ICT-u, kaže da je to i prilika za sve proizvođače web aplikacija i servisa, uključujući e-obrazovanje, da steknu nove korisnike.

"Ministarstvo poduzetništva već je ovu stavku budžetiralo za 2015, a EK daje podršku tom projektu", kaže Nikolić.Hrvoje Strepački, predsjednik klastera konkurentnosti ICT-a kaže da u 2015. očekuju osnivanje prvog ICT centra kompetencija u Hrvatskoj. To bi trebao biti centar za pametne gradove i bit će smješten u Rijeci. Amera Zulić Vrabec, voditeljica radne skupine za izvoz u HUP ICT-u kaže da su rezultati pilot projekta izvoza preko gospodarske diplomacije dobri: "Sad se radi na tome da se u 2015. taj sustav proširi na ostale tvrtke iz ICT industrije, ali i drugih industrija."

Hrvoje Balen, voditelj radne skupine za obrazovanje i zapošljavanje kaže da će svi ti projekti dodatno pogurati hrvatsku ICT industriju."Ona po broju zaposlenih raste 10 godina zaredom i jedini je privatni sektor koji ima takav rast te mislim da su očekivanja od 5000 novih radnih mjesta u ICT-u do 2020. pesimistična, možemo i više", kaže. Adrian Ježina, predsjednik HUP ICT udruženja kaže da je hrvatski ICT u godinu dana ostvario kvantni skok, ali samo stoga što je imao malu bazu: "Od nove godine imat ćemo u Ministarstvu gospodarstva osobu zaduženu za ICT, iako nije sve bajno, krećemo se u dobrom smjeru." 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za škole su prijavili 186,7 mil eura a ovi im odobrili samo 148 i to još sada kažu do 2020.g. !!! ako je ovo točno onda ova Vlada stvarno nema pojma kako uzeti novce iz EU.

New Report

Close