Ericsson Nikola Tesla ušao u projekt digitalizacije logistike

Autor: Darko Bičak , 13. listopad 2019. u 22:00
Studenti i djelatnici FPZ-a analizirat će dobivene podatke o prometu i logistici/FOTOLIA

Laboratorij ENT-a i FPZ-a za znanost o podacima u prometu i logistici omogućit će kompetentnije buduće inženjere i tako utjecati na gospodarstvo.

Logistika i promet su kičma suvremenog društva i ključne za normalno funkcioniranje gospodarstva i normalnog života građana.

Zbog toga se u svijetu sve više ulaže u digitalizaciju i znanstvena istraživanja u tom sektoru, a sada je veliki iskorak napravila i Hrvatska. U petak je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ) otvoren novi zajednički Laboratorij za znanost o podacima u prometu i logistici kojim Ericsson Nikola Tesla (ENT) i FPZ nastavljaju dugogodišnju znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju.  Kako pojašnjavaju iz Ericssona, osnivanje zajedničkog laboratorija potaknula je sve veća važnost primjene znanosti o podacima u suvremenom prometu i logistici. 

Četiri posto BDP-a Unije
U okviru ove suradnje Ericsson će voditi procese prikupljanja, predobrade, obrade i vizualizacije podatka, dok će studenti i djelatnici FPZ-a analizirati dobivene podatke iz perspektive prometne i logističke relevantnosti te ih koristiti u nastavi, ali i za stručna i znanstvena istraživanja. Budući da Europska komisija predviđa kako će vrijednost europskog podatkovnog gospodarstva uskoro iznositi četiri posto BDP-a Europske unije, inovacije zasnovane na podacima bit će važan pokretač rasta tržišta i stvaranja novih radnih mjesta. 

Suvremene mobilne komunikacijske mreže, internet stvari i znanost o podacima u značajnoj će mjeri utjecati upravo na transportnu industriju kakvu danas poznajemo, posebno u domeni inteligentnih transportnih sustava i logistike.  Tomislav Josip Mlinarić, dekan FPZ-a, istaknuo je da je znanost o podacima relativno novo područje koje se koristi u mnogim područjima, a posebno je važna u prometu i logistici. 

"Pri tome, vrlo je široko područje primjene znanosti o podacima u istraživanju prometne potražnje, prognozama prometa, upravljanju prometom, analizama razine prometne sigurnosti, itd. Cilj je Fakulteta da se i ovaj laboratorij koristi za unaprjeđenje nastavnog procesa, istraživačkog rada, kao i za suradnje s tvrtkom ENT-om na novim, kako stručnim, tako i znanstveno-istraživačkim programima", kazao je Mlinarić. 

Znanost i biznis
Darko Huljenić, direktor Istraživanja ENT-a, kazao je da ova kompanije već 56 godina uspješno surađuje s različitim znanstvenim institucijama, a danas, uz laboratorije koje imaju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, danas ulaze u još jedno zanimljivo područje s velikim razvojnim i gospodarskim potencijalom. 

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a, kazala je da će rad u zajedničkom laboratoriju pripremiti studente, buduće inženjere, da kao profilirani stručnjaci u ovom propulzivnom području aktivno sudjeluju u jačanju hrvatskog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close