Energija mijenja sve

Autor: Siemens , 28. siječanj 2014. u 17:03
Sunčeva energija donijela je svjetlo, komunikaciju i čistu vodu u indijsko selo Amle.

Sunčeva energija donijela je svjetlo, komunikaciju i čistu vodu u indijsko selo Amle.

Sunčeva energija donijela je svjetlo, komunikaciju i čistu vodu u indijsko selo Amle.

Postavljena je solarna elektrana

Malo selo u indijskom planinskom lancu Zapadni Gati učinilo je prvi korak prema integriranom, samoodrživom razvoju. Postignuća ovog sela daju nadu u bolju budućnost tisućama drugih seljaka koji nemaju struje, pristup medicinskoj skrbi, obrazovanju ili vodi. Zajedno s glavnim izvođačem radova Samved Energy Systems, Siemens je izgradio solarnu elektranu u selu Amle, smještenom oko 130 kilometara sjeverno od Mumbaija. Postavljen je filtar za vodu s membranskom tehnologijom za opskrbu pitkom vodom. Ovaj Siemensov sustav filtriranja pumpa zagađenu vodu kroz veoma tanke niti membrane i može dnevno proizvesti do 20 000 litara pitke vode. Siemensov partner Aroehan pomogao je pri konstrukciji brana i rezervoara za skupljanje kišnice, što je omogućilo cjelogodišnje natapanje i tako osiguralo izvor sredstava za život.

„Drago mi je što Siemens sponzorira ovo selo i sada radi na njegovu unapređenju. S našom tehnologijom mogli bismo na sličan način preobraziti sva sela u Indiji”, uvjeren je Prashant Chandwadkar iz Siemensa.  U početku su se Prashant i njegova ekipa borili s nedostatkom kvalificirane radne snage u selu. No mještani su brzo naučili rukovati opremom. Sve je sjelo na svoje mjesto prije otprilike godinu dana kada je upaljeno 20 uličnih svjetiljki koje su osvijetlile selo. Sada kada imaju energiju, mještani mogu dodatno zaraditi pripremanjem masale (mješavine začina) i drugih proizvoda kućne radinosti koje mogu prodati. Filtar za vodu smanjit će učestalost bolesti koje se prenose vodom.

Dodatni usjevi i povrće koji se sada mogu uzgajati pridonose poboljšanju kvalitete prehrane mještana. „Pomažemo i u ostvarenju društvenih promjena među mještanima”, naglašava Armin Bruck, direktor Siemensa Indije. „Podižemo svijest o zdravlju među adolescenticama, potičemo jačanje položaja žena i podupiremo opismenjavanje”.

 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close