Električni automobili trebat će posebne putovnice da uđu u EU

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2024. u 12:31
Foto: Pixabay

Digitalni dokumenti bit će povezani s VIN-om i QR kodom.

Električni auti od 2027. godine trebat će ‘putovnice za baterije‘ da uđu u Europsku uniju, piše britanski Autocar. Kako navode, baterijske putovnice bit će obvezne za električna vozila koja se prodaju u Europskoj uniji od veljače 2027. kako bi se omogućila veća transparentnost ugrađenih materijala – što je konkretno u njih ugrađeno i odakle ta sirovina potječe, piše Večernji list.

Digitalni dokumenti bit će povezani s VIN-om i QR kodom koji će, kada se skenira digitalnim uređajem, otkriti detaljne informacije o izvorima i prirodi sirovina prije proizvodnje baterije, s pojedinostima nakon proizvodnje, kao što su kapacitet i stanje pojedine baterije.

Taj je potez dio nove EU uredbe o baterijama, koja zahtijeva od proizvođača baterija ili vozila (ovisno o tome tko je proizveo bateriju) da otkriju emisije ugljika iz proizvodnje i postupno uključe veće udjele recikliranih materijala u razdoblju do 2035. godine, kada Europska unija planira zabraniti prodaju novih ICE automobila (osim onih pogonjenih e-gorivom). Putovnice baterija trebale bi rasvijetliti često nejasne kanale nabave baterija, omogućiti veću transparentnost sustava proizvodnje pa time i mogućnost da se po potrebi intervenira u pretproizvodni proces.

Komentirajte prvi

New Report

Close