EIT povezuje partnere u borbi protiv Covida

Autor: Lucija Špiljak , 23. travanj 2020. u 21:59
Radi se i na testiranju cjepiva/SHUTTERSTOCK

EIT Health razvio platformu na kojoj 150 europskih partnera predlaže razna tehnološka rješenja za suzbijanje virusa.

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), vodeća europska mreža zdravstvenih inovatora, pokrenula je s oko 150 europskih partnera platformu partnerstva za borbu protiv bolesti Covid-19, u sklopu koje inovatori, znanstvenici, zdravstveni stručnjaci i organizacije zajedno mogu tražiti rješenja za suzbijanje krize.

Na web stranici EIT Healtha nalazi se platforma na kojoj mogu objaviti “ponudu” ili “upit”, dok EIT pomaže pri njihovu povezivanju diljem Europe, pronalaženju prekograničnih rješenja te pogodnih partnera diljem Europske unije. Dosad bilježe više od 100 prijedloga kao što su ventilatori s otvorenim izvorom, besplatni uređaji za biodekontaminaciju u bolnicama, testiranje cjepiva, pokretanje softvera za računalni vid te aplikacije za nadzor širenja virusa.

Tako je među “upitima” onaj Inovacijskog centra DEX koji kao EIT Health Hub u Češkoj radi plućnom ventilatoru otvorenog izvora koji se može sastaviti iz dijelova 3D pisača. Talijanski startup Takis testirat će četiri cjepiva Covid-19 na bazi proteina, najprije na životinjama, a zatim na zdravim dobrovoljcima u okviru prve faze testiranja. Što se tiče “ponuda”, startup za pokretanje softvera za računalni vid Oxipit nudi RTG dijagnoze prsnog koša modela AI svim bolnicama kojima nedostaje radiologa, dok je Delox bolnicama ponudio uređaj za biodekontaminaciju.

Na inicijativu se poziva i središnju, južnu i i istočnu Europu kojima se nudi dodatno mentorstvo i financiranje odabranih inicijativa. “U našoj zajednici postoji nekoliko proizvoda i usluga, npr. iz sektora telemedicine, koji bi, u slučaju usvajanja u velikoj mjeri u zdravstvenim sustavima, ublažio pritisak na zdravstvene radnike.

Središnja, južna i istočna Europa, ali i Italija, Portugal i Grčka mogu igrati veliku ulogu u tome”, rekao je Balázs Fürjes, direktor EIT Health InnoStarsa, zajednice EIT Healtha koja se fokusira na ove regije. Kako se zaključuje, EIT Health zajednica konstantno razvija proizvode i usluge koji mogu pomoći u pružanju učinkovitije zdravstvene zaštite društva u sljedećoj zdravstvenoj krizi, a cilj je igrati ključnu ulogu u doprinosu inovativnim rješenjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close