EIT-ova potpora inovativnim projektima rasla 89%

Autor: Bernard Ivezić , 16. listopad 2019. u 22:00
GlycanAge utvrđuje biološku starost ljudi/Patrik Macek/PIXSELL

Jedini Institutov hub koji još nije lokalno prisutan je EIT Digital. S druge strane, EIT Health, RawMaterials, InnoEnergy i Climate KIC su najaktivniji, a pojedinačno su najjača imena Genera Research i GlycanAge.

Europski institut za tehnologiju (EIT) u Hrvatskoj je lani gotovo udvostručio bespovratne potpore startupima i inovativnim projektima.

Porasle su za 89% na 3,6 milijuna kuna. Lokalno je pokrenuo i pet Hubova i uključio u njih 10 institucija, čime EIT potiče inovacijski ekosustav. "U Hrvatskoj vidimo veliki napredak u svega tri godine", kazao je direktor EIT-a Martin Kern na godišnjoj konferenciji u Budimpešti. Najjače ime u EIT-ovom ekosustavu u nas je prva hrvatska biotehnološka tvrtka Genera Research čija je suradnja s EIT Healthom dosad bila ispod radara.

Genera Research radi na projektu OsteoLife koji razvija proizvode i usluge za liječenje prijeloma kosti kod starijih, akutnom problemu u EU. U Budimpešti su nam potvrdili da se EIT Healthu, i to kroz razmjenu znanja, priključio i GlycanAge, novi biotehnološki startup Genosova Gordana Lauca, koji se fokusirao na najpreciznije utvrđivanje biološke starosti na svijetu. O aktivnostima EIT Healtha u Hrvatskoj zasad se malo zna.

U centrali EIT-a navode da ga je uspostavilo Sveučilište u Zagrebu u prosincu 2018. te da je za aktivnosti ovdje odmah povukao 127.201 euro. Najaktivniji lokalni Hub je InnoEnergy koji vodi Invento Capital Partners, a koji je organizirao radionice, akceleracijske programe te je nekoliko hrvatskih startupa umrežila s investitorima. Najnoviji je EIT Climate KIC Hub za Hrvatsku, u kojem su Zicer, Impact Hub Zagreb, Regea, Zelena energetska zadruga Mreža znanja, Terra Hub i Sveučilište u Zagrebu.

Taj je Hub početkom godine pokrenuo prvi naš akcelerator za klimatske promjene. Lani je s radom krenuo i EIT Food, koji vodi Tera Tehnopolis iz Osijeka. EIT RawMaterials, zastupljen kroz svoj Adria Hub, a koji vode Sveučilište u Zagrebu, Geološki zavod Slovenije i tamošnji Institut ZAG, za aktivnosti u Hrvatskoj povukao je lani rekordnih 2,8 milijuna kuna (368.460 eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close