“U Hrvatskoj vidimo veliki napredak u svega tri godine”

Autor: Bernard Ivezić , 16. listopad 2019. u 07:42
Martin Kern, direktor EIT-a

Europski institut za tehnologije u Budimpešti najavio program poticanja inovacija u kulturnim i kreativnim industrijama.

Vlasnici glazbenih prava korištenjem blockchaina u realnom vremenu primat će naknadu za korištenje svojih djela, i na tome radi finski pandan ZAMP-a.

Ta organizacija, zvana Toesto, kolektivno štiti prava 33.000 finskih i još tri milijuna stranih glazbenih umjetnika. Primjer je to kako će se u budućnosti korištenje intelektualnog vlasništva pokušati pojednostaviti do razine korištenja fizičke imovine, a taj projekt djelomično inspiraciju vuče iz glazbeno-inovacijske platforme Music Tech Festa (MTF).

Michela Magaš, savjetnica na finskom projektu i pokretačica MTF-a, hrvatska inovatorica, inovacijska savjetnica Europske komisije i članica G7, kao i prva dobitnica Komisijine nagrade za Europsku ženu inovatoricu godine, u utorak je u Budimpešti na godišnjoj konferenciji Europskog instituta za tehnologija (EIT) Innoveit 2019 podržala EIT u pokretanju novog programa koji bi poticao inovacije u kulturnim i kreativnim industrijama.

To čini, kaže, zbog inovativnih projekata, poput Toestova, koji nastaju kad se susretnu naizgled nespojivi svjetovi. "U sedam godina koliko vodim MTF zajednicu, koja sad već okuplja više od 7000 inovatora mogu reći da je riječ o vrlo raznolikoj zajednici, kojoj treba pomoć u povezivanju, jer neke od najboljih ideja došle su iz točaka gdje se spajalo znanje koje se činilo nespojivo", kaže Magaš.

Martin Kern, direktor EIT-a kaže da su predložili Komisiji da ih podrži u razvoju inovacijske infrastrukture za kulturne i kreativne industrije.

Te industrije u EU zapošljavaju 12,5 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj, prema podacima Ekonomskog instituta iz 2014., više od 42.000 ljudi ili 3% zaposlenih. Pritom stvaraju 6,3 milijarde kuna bruto dodane vrijednosti što je 2,3 posto BDP-a.

Ulazak EIT-a u novo područje značit će širenje mogućnosti financiranja i umrežavanja koje već koriste startupi, srednje i velike tvrtke, akceleratori i akademske institucije iz drugih industrija u Hrvatskoj. EIT želi u razdoblju 2021-2027 povećati svoj budžet za četvrtinu, na tri milijarde eura.

"U Hrvatskoj vidimo veliki napredak u svega tri godine, gdje se od nule došlo do zamjetnog inovacijskog ekosustava, i sad je dobro vrijeme da se to dodatno intenzivira", zaključuje Kern.

Komentirajte prvi

New Report

Close