VIDEO: Domaća plastika od konoplje u finalu europskog natjecanja

Autor: Lucija Špiljak , 11. veljača 2022. u 12:02
Njihovi su ciljani klijenti proizvođači plastičnih boca, npr. Atlantic Grupa, Jamnica i Coca Cola/PD

Jedini hrvatski predstavnik na Cross-KIC New European Bauhaus – 2021.

Mladi Križevčani Mario Jembrek, Luka Heljić i Valentino Gudlin u studenom prošle godine osnovali su startup CannaPlast čija je glavna ideja proizvodnja plastike od konoplje.

Premda postoje tek par mjeseci, već se kao jedini hrvatski predstavnik bore za glavnu nagradu među top 19 kandidata na europskom natjecanju “Cross-KIC New European Bauhaus – 2021 New European Bauhaus Ideation Awards”, na kojem europski startupi predstavljaju održiva i inkluzivna rješenja za klimatske i ekološke izazove.

Velika očekivanja
Ključno će biti glasanje publike putem YouTubea – video s najviše lajkova odnijet će nagradu publike, što će pobjedničkom startupu omogućiti daljnji razvoj inovacije i financijsku injekciju od 1000 eura. Glasanje traje do 12. veljače do 8:00 ujutro.

”Očekivanja su velika, naša je ideja vrlo disruptivna s potencijalom da direktno i značajno pomogne u borbi protiv klimatskih promjena. Pogledali smo ideje drugih timova i stvarno su sve do jedne sjajne, ali vjerujemo da će naša biti pobjednička. Kada dobijemo potrebnu financijsku injekciju, idemo na razvoj prototipa. U vrlo smo bliskoj suradnji s tvrtkom Bio Blok koja se bavi proizvodnjom građevinskih materijala od konoplje, a ima ambicije proširiti svoj asortiman proizvoda. Uz njihovu pomoć namjeravamo plasirati plastične slamke u kafiće i beach barove na moru, ako sve prođe po planu, taman na vrijeme za turističku sezonu. Bio Blok bi nam također mogao puno pomoći i pri preradi samo stabljike i izrade kapsula. Osim toga, namjeravamo se baviti i crowdfundingom kako bismo osigurali dovoljno sredstava za održiv nastavak poslovanja”, kaže Mario Jembrek.

Za svoju ideju osvojili su lani u studenom prvo mjesto na 2. Hackathonu Križevci pod nazivom “Lokalni startup, globalna održivost” na temu održivih i zelenih startup ideja, koji su organizirali Savjet mladih Grada Križevaca i energetska zadruga KLIK. Upravo je hackathon bio povod osnivanja startupa.

”Naš startup je trenutno u vrlo ranoj fazi poslovanja. Prvi nam je cilj napraviti prototip ‘plastične’ kapsule i plastične slamke i čaše, kao ogledni proizvod kroz koji bi kupac dobio ideju o kvaliteti materijala i tome kako ‘leži u ruci, tj. ima li iste karakteristike kao plastika na koju smo svi navikli. Trenutno se najviše bavimo promocijom i networkingom – od ljudi s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji nam pomažu u razvoju znanosti iza izrade plastike od konoplje, sve do poduzetnika koji nam mogu pružiti potrebna sredstva za uspostavljanje proizvodne linije. Također će važno biti promijeniti i zakonske okvire oko toga koji su materijali dopušteni za izradu ambalaže”, ističe Jembrek koji radi kao inženjer elektrotehnike za projekte solarnih elektrana.

Njegov drugi kolega Heljić ima dugogodišnje iskustvo u razvoju poslovanja na stranim tržištima i odnedavno je u Zadruzi za etično financiranje zadužen za razvoj održive gradnje kroz njihovu građevinsku sekciju. Gudlin je student na Agronomskom fakultetu u Križevcima, a Jembrek kaže da njegovo znanje o biljkama, posebice o konoplji, CannaPlastu daje potrebne tehničke i znanstvene temelje za razvoj ideje.

Modernizacija opreme
Njihovi su ciljani klijenti proizvođači plastičnih boca, primjerice Atlantic Grupa, Jamnica i Coca Cola, kojima žele ponuditi svoje kapsule od konoplje, koje će moći koristiti s postojećom mehanizacijom.

”To bi iziskivalo vrlo mala ulaganja u modernizaciju opreme, a nosit će sa sobom znatne prednosti u pogledu smanjenja plastičnog zagađenja i emisija stakleničkih plinova. Naše bi rješenje time bilo dostupno širokoj javnosti u bilo kojem dućanu, a funkcioniralo bi identično poput plastike s vrlo bitnom razlikom – naše boce bile bi CO2 negativne i biorazgradive”, zaključuje Mario Jembrek.

Komentirajte prvi

New Report

Close