Dok u Europi pada broj žena u ICT-u, u Hrvatskoj raste

Autor: Josipa Ban , 13. listopad 2022. u 13:49
Matija Nakic, direktorica i suosnivacica tvrtke Farseer sa suradnicima/Jurica Galoic/PIXSELL

Najveći postotak mladih u tehnološkom sektoru imaju Slovačka i Hrvatska (82%), pokazuju novi podaci Eurostata.

Statistika Eurostata daje zanimljiv uvid u ICT sektor u kojem dominiraju muškarci i mladi. No, dok na europskoj razini ICT postaje dominantno muška djelatnost, Hrvatska bilježi ponešto drukčije trendove i rast broja žena u ovoj propulzivnoj i dobro plaćenoj djelatnosti.

Statistika tako pokazuje da u EU-u raste broj zaposlenih s ICT obrazovanjem. U 2021. bilo ih je 2,7 milijuna, 3,3 posto više u odnosu na 2020. Čak 84,1 posto istih čine muškarci. Također, u odnosu na 2020. njihov broj raste, i to za 1,3 posto, dok je broj obrazovanih i zaposlenih žena u ICT-u za isto toliko pao.

U Hrvatskoj je pak u istom razdoblju broj zaposlenih obrazovanih ICT-jevaca smanjen i to s 28.100 na 28 tisuća. Što se tiče podjele po spolu, i u Hrvatskoj muškarci prevladavaju, međutim za razliku od EU razine njihov broj pada i to za 7,3 posto, s 23.500 2020., na 21.800 prošle godine.

Broj obrazovanih i zaposlenih žena u ICT-ju pak raste – s 4600 na 6200, dakle za čak 34 posto. Omjer je u Hrvatskoj dakle 78 prema 22 u korist muškaraca, što je opet bolje od europskog prosjeka, ali i dalje poražavajuće.

Lora Pleško, suosnivačica i direktorica IT tvrtke Mašinerija/Masinerija

Promijenila se kultura
Matija Nakić, suosnivačica i direktorica Farseera, startupa koji je razvio rješenje za financijsko modeliranje, planiranje i analitiku, podsjeća da su 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća trendovi bili posve drukčiji, i da su žene u ovoj profesiji prevladavale. U konačnici, prvi je programer bila žena – Ada Lovelace, britanska matematičarka. No 80-ih dolazi do promjena.

“Promijenila se kultura i sve je krenulo u muškom smjeru”, kaže jedna od rijetkih žena koja je na čelu IT kompanije u Hrvatskoj. U njihovoj kompaniji, kaže, od 17 zaposlenih pet su žene.

84,1

posto europski udio muškaraca u ukupnom broju obrazovanih i zaposlenih u ICT-u

Malo, priznaje, ali i s fakulteta izlazi više muškaraca i nažalost stvari su u Hrvatskoj u startu tako posložene. Rješenje Nakić vidi u STEM programima, kakve provode Marin Trošelj sa svojim Stemi programom te Albert Gajšek, koji izrađuje elektroničke uređaje, a koji znanost i tehnologiju populariziraju među svim mladima.

Važno je motivirati
“Ne treba žene silom gurati prema znanosti i tehnologiji, ali ih treba poticati”, ističe dodajući da nikada nije imala problema u profesiji u kojoj dominiraju muškarci samo zato što je žena. “Osjećam se kao osoba, a ne kao žena. IT je jedna uistinu specifična grana”, ističe.

Lora Pleško, suosnivačica i direktorica tvrtke Mašinerija koja razvija mobilne aplikacije i web rješenja, kdojma je da se djevojčice prestanu zanimati za tehnologiju još u osnovnoj školi jer ih društvo više usmjerava prema društvenim i humanističkim područjima.

Ona je pak odlučila reagirati te je ove godine na međunarodni dan djevojaka u ICT-u, “Girls in ICT Day”, odlučila ugostiti učenice 7. i 8. razreda OŠ Jure Kaštelana, a kako bi im pokazala kako izgleda dan u IT kompaniji.

“Organizirali smo im nekoliko predavanja, ali i radionicu programiranja”, ističe Pleško, koja je sa suprugom osnovala IT kompaniju, i to nakon što je završila Filozofski fakultet. Ova mlada poduzetnica smatra da je uloga žena u poticanju istih da se obrazuju i rade u području znanosti i tehnologije, vrlo važna.

Ono što još obilježava ovaj sektor je i činjenica da dobar dio njihovih zaposlenika čine mladi – između 15 i 34 godina. Na razini Europske unije oni čine 67 posto obrazovanih i zaposlenih u ICT-u. Najveći postotak mladih u ICT-u imaju Slovačka i Hrvatska (82%), a najmanji Estonija (50%).

Komentirajte prvi

New Report

Close