Dobre vijesti iz Južnoafričke Republike: Ako se zarazite omikronom, imat ćete bolju zaštitu i od delte

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2021. u 12:31
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Koronvirus bi uskoro mogao postati mnogo manje opasan za pojedice i društvo.

Omikron-varijanta, koja je otkrivena u južnoj Africi, uskoro bi mogla u potpunosti zamijeniti delta-varijantu, ističu znanstvenici iz Južnoafričke Republike.

Kako ističu, omikron-varijanta, pogotovo kod cijepljenih ljudi, razvija imunitet na delta-varijantu. To je pokazala mala studija provedena na 33 ispitanika, koja još nije prošla recenziju.

Autori studije otkrili su da se 14 dana nakon zaraze omikron-varijantom, kod ispitanika povećao broj antitijela protiv omikrona čak 14 puta, dok se broj antitijela protiv delta-varijante povećao 4,4 puta, prenosi Zimo.

Povećanje neutralizacijskih tijela za delta-varijantu u pojedincima zaraženima omikron-varijantom, mogao bi rezultirati smanjenom mogućnošću za ponovnu zarazu delta-varijantom kod tih pojedinaca, zaključuju znanstvenici.

Ističu kako su njihovi rezultati u skladu s dosadašnjim studijama koje ukazuju na to da bi omikron mogao zamijeniti delta-varijantu jer “potiče stvaranje imuniteta koji neutralizira delta-varijantu, što čini mogućnost ponovne zaraze manje vjerojatnom”.

Dodaju kako sad sve ovisi o tome koliko je omikron manje patogen u odnosu na deltu.

Ako se to potvrdi, onda bi pojava ozbiljnih oblika COVID-19 trebala biti smanjena, a infekcija bi mogla postati manji problem za pojedince i društvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close