Do kraja godine 75% mreže 5G ready?

Autor: Bernard Ivezić , 20. ožujak 2019. u 22:01
Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a/Davorin Višnjić/PIXSELL

Nova mreža je u pilot fazi, za puni rad, država mora raspisati natječaj za radio-frekvencije.

Hrvatski telekom u srijedu je u Samoboru pokrenuo svoju 5G mrežu. U središtu gradića pored Zagreba, na postojeću je vlastitu mobilnu mrežu spojio prvu 5G baznu stanicu.

Nova mreža je u fazi pilota. Ima testnu dozvolu od telekomunikacijskog regulatora Hakoma, a za puni će komercijalni rad, biti nužno da država raspiše natječaj za odgovarajuće radio-frekvencije. U branši se nagađa da bi to moglo biti već 2020. godine. Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije kaže da će tijekom ove godine osim u Samoboru HT testno pustiti 5G signal u Osijeku i na Krku.

"Polako na tržište dolaze uređaji koji podržavaju 5G pa želimo biti spremni za tu ponudu. Brzine koje smo sad omogućili nisu visoke, ali do ljeta ćemo ih podići na 1 Gbit/s", kaže Drilo. Pojašnjava da će HT svoju 5G mrežu isprva graditi samo na određenim lokacijama. Samobor, kaže, su odabrali zbog Rimac Automobila i sličnih industrijskih i obrtničkih korisnika te činjenice da taj grad preko vikenda, turistički eksplodira u potrošnji mobilnog interneta. U Osijeku, navodi, na lokalnoj zajednici postoji jača razvojna inicijativa i postoji potreba za takvom uslugom kod startupa.

 

Drilo

Testne 5G lokacije financiramo iz milijardu kuna vrijednog projekta modernizacije mobilne mreže.

Na otoku Krku pak, ističe, plan je graditi infrastrukturu za pametni otok i jačati turističku ponudu. "Prema planu Europske komisije sve države članice trebale bi 5G signalom pokriti veća urbana područja i glavne prometne pravce do 2025. godine, a to bi u Hrvatskoj značilo da bi 75 posto građana bilo pokriveno 5G mrežom", kaže Drilo.

Dodaje da HT testne 5G lokacije financira iz milijardu kuna vrijednog investicijskog projekta modernizacije svoje mobilne mreže, koji je započeo lani. Taj projekt obuhvaća i pripreme da 75 posto lokacija do kraja 2019. operater može softverski ili uz minimalne zahvate, pripremiti za prebacivanje na 5G.

"U Samoboru smo to već obavili, a od iduće godine započet ćemo s gašenjem 3G signala, ispočetka 3,5G signala, jer drugačijim korištenjem RF područja na tom signalu, postojeći kapaciteti za mobilni internet bi se udvostručili", kaže Drilo.  Dodaje da su ovaj mjesec zabilježili rekordan prijenos podataka preko mobilne mreže. "Više od turista, naši sugrađani sve više koriste mobilni internet. Njegova potrošnja je 50 posto veća nego u špici turističke sezone lani, a ove sezone očekujem da će još porasti za 20 do 30 posto", zaključuje Drilo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto imam utisak da ćemo možda te 2025. dobiti “5g” 300-500Mbps umjesto 5G sa 1-10 Gbps.
4G je predviđen do 1Gbps a imamo u praksi ~ 150Mbps .
Ova proba sa JEDNOM mobilnom postajom je smješna prema NASLOVU ovog teksta …

New Report

Close