Smart Industry
Umjetna inteligencija i digitalizacija

Digitalne platforme sve povezuju pa u svakom trenutku znamo što se događa

Pomoću umjetne inteligencije riješili su problem ulaska prašine u Siemensovu tvornicu elektronskih dijelova.

Darko Bičak
12. listopad 2020. u 21:59
Drago Cmuk, poslovni direktor CADCAM Grupe/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Digitalna transformacija je poput mladenačkih ljubavi, svi o tome pričaju, a nitko nije siguran o čemu se tu i kako radi, na plastičan način je pojasnio Drago Cmuk, poslovni direktor CADCAM Grupe, “Uber je možda najbolji primjer digitalizacije jedne tradicionalne industrije.

Legenda kaže da su osnivači na ideju došli jedne kišne večeri kada su u žurbi na sastanak tražili pola sata prije odlaska da im recepcioner naruči taksi. Kad su se spustili ispred hotela taksija nije bilo, a onda je uslijedila rasprava s recepcionerom je li naručio taksi. Bio je naručen, ali je taksi tvrtka poslala vozilo nekim kvartovima gdje su bili radovi te je ozbiljno kasnio. Nakon toga je dvojac odlučio stvoriti platformu i alat koji će omogućiti da u svakom trenutku znamo gdje je taksi i kada će nam stići”, kazao je Cmuk.

Dodaje da ovakve povratne veze, kao u slučaju da znamo gdje je taksi, su nužne u svakoj organizaciji. Digitalne platforme danas povezuju sve, od zahtjeva kupaca, upravljanja projektima, konstrukcije, simulacije, financije i sve ostalo. Svaka tvornica ima tri ključne temelje – što proizvesti, gdje i kako proizvesti te koji su resursi potrebni za to.

Na sve to može precizno i u kratkom vremenu odgovoriti specijalizirana aplikacija koja će digitalizirati sustav. Daniel Shall, direktor odjela za nove tehnologije Siemens Corporate Technologyja govorio je o primjeni umjetne inteligencije u industriji te izazovima i rizicima koji se tu pojavljuju. Iako kod mnogih postoji strah od primjene umjetne inteligencije i njezine zloporabe, činjenica je da je ona prisutna i da se primjenjuje već neko vrijeme.

Kao primjer je naveo Siemensovu tvornicu elektronskih dijelova u Njemačkoj u kojoj su se susretali s ulazom prašine u proizvodni proces zbog čega su 18 vezanih strojeva u pogonu uvezali kroz sustav umjetne inteligencije koji je “učio” i prilagođavao proces, a što je uspjelo gotovo u potpunosti izbaciti prašinu.

New Report

Close