Smart Industry
Tehnološki razvoj

Digitalne kompetencije važan akcelerator tehnološkog razvoja

Drugi dan već tradicionalne konferencije o digitalnoj transformaciji Digital Transformation Conference 2023 uspješno je održan online s ciljem isticanja dobrih primjera praktičnih iskustava u dvije sekcije, u području digitalne transformacije javne uprave i gospodarstva. .

Poslovni.hr
29. lipanj 2023. u 12:21
Foto: Infodom

Nakon Smart Industry Brainstorma, realiziranog u hibridnom formatu, drugi dan već tradicionalne konferencije o digitalnoj transformaciji Digital Transformation Conference 2023 uspješno je održan online s ciljem isticanja dobrih primjera praktičnih iskustava u dvije sekcije, u području digitalne transformacije javne uprave i gospodarstva.

Sekciju javnog sektora vodio je prof. dr. sc. Slavko Vidović, a započela je prezentacijom Deloitta o pravnom okviru Republike Hrvatske i Europske unije odnosno iskustvima u kreiranju strateških okvira na najvišoj razini. Naime, važne stvari događaju se u području snažnijeg ograničenja utjecaja velikih kompanija poput Googlea i Amazona uz snažan nastavak aktivnosti usmjerenih na zaštitu osobnih podataka i ukupne sigurnosti korisnika Interneta.

Sljedeća prezentacija, prikaz završenog projekta sustava upravljanja kvalitetom u javnom sektoru, usko je bila povezana s prethodnom. Voditelj projekta Tomislav Mičetić povezao je sve dosadašnje aktivnosti, iskustava u razvoju sustava unutarnjih kontrola i interne revizije te operativnog rada u vrlo dinamičnom ministarstvu kao i teoretskih modela (EFQM odnosno CAF). “Izvrstan posao napravljen je za vrijeme projekta, ali pravi posao tek počinje”, naglasio je Mičetić.

Slijedom prve dvije teme, Hrvoje Sagrak, predsjednik Uprave InfoDoma, pokazao je konkretne primjere iz prakse kako iskoristiti novu Uredbu o uredskom poslovanju i e-Usluge u realizaciji digitalne transformacije kako središnje države tako i jedinica lokalne odnosno područne samouprave. Uz primjere dobre prakse ukazalo se na potrebu daljnjeg rada na konkretnim rješenjima.

U ovoj sekciji tehnologija nije bila u prvom planu, na koju smo vrlo često fokusirani, već su radionice bile posvećene uređivanju poslovnih procesa, razvoju potrebnih kompetencija i unaprjeđenju organizacijske kulture svake organizacije. Tako je i radionica koju je održao tim s Fakulteta organizacije i informatike na čelu s prof. Nevenom Vrčekom pokazala kako nove tehnologije (dronove, IoT senzore i sl.) mogu koristiti sve vrste organizacija, od najmanjih do najvećih, neovisno o djelatnosti kojom se bave. U novouređenom IoT Laboratoriju u dvorcu Oršić, profesori, studenti i suradnici p(r)oučavaju kako povećati apsorpcijsku sposobnost naših organizacija za primjenu najsuvremenijih tehnologija.

Digitalna transformacija gospodarstva

Istovremeno, sekcija posvećena digitalnoj transformaciji u gospodarstvu pod vodstvom doc. dr. sc. Ernesta Vlačića započela je upravo temom razvoja novih kompetencija, upravljanjem inovacijama i ljudskim kapitalom kao glavnom polugom novog vala digitalne transformacije. Doc. dr. sc. Darija Ivandić Vidović, Lovro Krpan i Goran Marković prezentirali su platforme koje se primjenjuju u različitim kompanijama kako bi se znanje na učinkovit način prikupljalo, pohranjivalo i koristilo u pravom trenutku umjesto da ostaje u rokovnicima, ladicama ili glavama zaposlenika.

Aktualnu temu primjene umjetne inteligencije i sveprisutni ChatGPT Filip Mišković iz tvrtke Best Advisory povezao je s metodom upravljanja ciljevima odnosno ključnim rezultatima (OKR – Objectives and Key Results) koju već koriste i najveće kompanije kao što su Google ili Intel ali i brojni startupi širom svijeta. Na primjeru projekta implementacije OKR u InfoDomu prikazano je usklađenje ciljeva na agilni način korištenjem Microsoft Viva Goals i Microsoft DevOps alata. Na kraju je Goran Marković prikazao korištenje Bing alata (ChatGPT-4, Coginitive Search/Services) u kreiranju OKR elemenata i analizi rezultata.

„Nešto sasvim drugačije“ mogla bi se nazvati radionica Gorana Puflera iz tvrtke IoT Lab One koja je razvila platformu Cold Chain Management za upravljanje pohranom, transportom i obradom temperaturno osjetljivih materijala (namirnice, lijekova i sl.). Primjena u brojnim industrijama, od

ugostiteljstva, prehrambene industrije, farmacije i drugih na učinkovit a troškovno prihvatljiv način, mogla bi ovu platformu promovirati u regionalnog lidera na području unaprjeđenja manipulacije s osjetljivim materijalima. Možda i više od toga.

Tim ILBA Akademije (Darko Bosnar i Luka Vidović) prikazao je IT4IT standard za upravljanje razvojem digitalnih proizvoda s posebnim osvrtom na unaprjeđenje provedbe projekata financiranih iz javnih izvora kako bi se povećala kvaliteta i izvjesnost uspješnog završetka takvih projekata. Budući je sve više projekata (su)financiranih iz EU i drugih izvora, znanja su ovo koja mogu pomoći i naručiteljima i pružateljima usluga.

U području poljoprivrede nove, digitalne tehnologije značajno mijenjaju način rada, poslovne modele i aktivno sudjelovanje svih dionika. Senzori, autonomni strojevi, roboti, dronovi, umjetna inteligencija – temelj su takozvane precizne poljoprivrede. Najveći potencijal za smanjenje neizvjesnosti u dugom ciklusu poljoprivredne proizvodnje i smanjenje sve brojnijih rizika ima korištenje velikih količina podataka koji nastaju primjenom ovih tehnologija. Značajan dio ovih podataka javno su dostupni i pripadaju u skupinu tzv. otvorenih podataka (OpenData).

U okviru projekta izgradnje centra kompetencije za digitalnu transformaciju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji na našim ruralnim područjima tvrtka InfoDom razvila je platformu za korištenje velikih količina podataka (BigData) i korištenje strojnog učenja odnosno umjetne inteligencije u predviđanjima bolesti životinja. U vrijeme aktualnih, vrlo opasnih bolesti kao što su ptičja gripa ili nažalost, u Hrvatskoj aktualna, afrička svinjska kuga, sva pomoć je dobrodošla, posebno ako s velikom vjerojatnošću može predvidjeti njihovu pojavu.

Drugi dan konferencije Digital Transformation Conference 2023, prema povratnim informacijama sudionika u potpunosti je ispunio njihova očekivanja. Cjelokupni sadržaj oba dana snimljen je i bit će dostupan kao dio repozitorija znanja InfoDoma bez naknade.

Organizacijski Odbor, motiviran pozitivnim ishodima konferencije, krenut ću u organizaciju konferencije DTC 2024.

New Report

Close