Devet timova u borbi za ulazak u finale FER-ovog prestižnog Nuqleusa

Autor: Josipa Ban , 18. lipanj 2023. u 22:01
Jedan od timova, Thorondrone, razvio je inovativnu metodologiju koja ubrzava i pojednostavljuje projektiranje dronova fiksnih krila, Foto: SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Bliži se završnica druge faze programa kroz koji se traži najbolji visokotehnloški startup.

Druga faza FER-ovog programa Nuqleus bliži se kraju. Već 29. lipnja na Demo danu tri će od devet timova, koliko ih je sudjelovalo u tromjesečnom obuci venture buildera Nuqleusa, biti odabrana za treću fazu programa čiji je cilj razvoj visokotehnoloških startupova. Tijekom posljednje će faze, objašnjava Matija Srbić, voditelj Nuqleusa, tri najbolja tima dobiti individualnu pomoć u razvoju poslovanja i osiguranju investicije. Dakle, visokotehnološke ideje nastale kao rezultat razmjene znanja i dijeljenja resursa između industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava (prvog takvog programa u Hrvatskoj), pripremat će se za izlazak na tržište.

'Kuhanje' pred mentorima

Timovi se moraju dokazati kao najbolji, i to predstavljanjem pred mentorima, predstavnicima investicijskih fondova i osnivačima startupova.
VEN

No prije toga timovi se moraju dokazati kao najbolji, i to predstavljanjem, odnosno “pitchanjem” pred mentorima, Investicijskim i Znanstvenim odborom programa Nuqleus, kao i pred predstavnicima investicijskih fondova, osnivačima startupova i različitim potpornim institucijama. “Pitchanje”, za koje će svaki tim imati tri minute, ujedno će biti i središnji dio Demo dana koji će biti održan u zagrebačkom coworking prostoru HUB385.

Kriteriji odabira

Matija Srbić, voditelj Nuqleusa, ističe da će tri faktora biti odlučujuća u odabiru najboljeg. “Presudit će spremnost tima i proizvoda za komercijalizaciju. Potom ocjena odbora kao i mišljenje i iskustvo rada sa startupovima Nuqleusovog projektnog tima”, navodi. Ocjenjivačkom žiriju sigurno neće biti jednostavno jer primjerice, tim Novela Medica razvija respimjer – uređaj za mjerenje frekvencije disanja u svim kliničkim situacijama. Tim Thorondrone, pak, razvio je inovativnu metodologiju koja ubrzava i pojednostavljuje projektiranje dronova fiksnih krila, dok tim CyberArrange razvija rješenje koje automatski generira vježbena okruženja za vježbe u kibernetičkoj sigurnosti.

Ukratko, objašnjava Srbić, od devet timova dva su sastavljena od studenata s četiri različita fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok svaki od preostalih sedam uključuje barem jednog istraživača zaposlenog na fakultetu ili istraživačkoj instituciji poput FER-a, FSB-a FKIT-a, Medicinskog fakulteta… kao i stručnjaka iz industrije.

Tijekom druge faze programa, koji je trajao tri mjeseca, navodi voditelj Nuqleusa, timovi su jednom tjedno sudjelovali na tematskim radionicama gdje su učili kako osnovati tvrtku, sve o intelektualnom vlasništvu i patentima, kako istražiti tržište, predstaviti se, modelirati poslovanje. Učili su i osnove financijskog poslovanja, o ulaganjima. Ukratko o svemu potrebnom za uspješno vođenje tvrtke.

Sve do sada naučeno morat će i demonstrirati na Demo danu. Srbić ističe da odluka o tri tima koja će ući u završnicu programa neće biti donesena i objavljena istog dana, već u tjednu iza Demo dana.

Program Demo dana

Osim “pitchanja”, Demo će dan biti ispunjen uistinu bogatim programom. Raznolikoj publici predstavit će se nekoliko najboljih startupova iz drugih hrvatskih inkubacijskih programa dok će predavanja održati Jakob Gajšek i Igor S. Pandžić. Gajšek, voditelj Ljubljanskog univerzitetnog inkubatora (LUI), govorit će o trenutnim trendovima u razvoju i investiranju u deep-tech startup ekosustav u Europi.

Također, otkrit će kako slovenske institucije podržavaju deep-tech projekte i kakva je suradnja Hrvatske i Slovenije u tom području. Profesor s FER-a Pandžić, koji je ujedno i suosnivač tvrtke Visage Technologies, ispričat će kako je na temelju znanstvenih istraživanja nastala tvrtka koja danas broji više od 130 zaposlenika. Osim toga, održan će biti i okrugli stol čiji će panelisti biti poznata i utjecajna imena domaće startup scene. Tako će Izabel Jelenić iz Infobipa, Luka Abrus iz Fivea, Alan Sumina, suosnivač Nanobita te Dubravko Babić, profesor s FER-a te suosnivač startupa Eridan, govoriti o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti hrvatskog startup ekosustava. Nakon Demo dana najbolji kreću u još jednu i završnu fazu programa Nuqleus. Program je nastao kao nadogradnja FER-ovog poslovnog inkubatora Spock.

Komentirajte prvi

New Report

Close