Delta varijanta je 2,25 puta zaraznija, ali je li i smrtonosnija? Dvoje znanstvenika kaže da jest

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2021. u 10:13
Foto: Reuters

Njihovo istraživanje zasad je objavljeno u predprintu, ali na medRxiv-a.

S delta varijantom koronavirusa stvar je jasna u onom dijelu koji se tiče zaraznosti. Riječ je o 2,25 puta zaraznijem obliku virusa koji se na prijelazu iz 2019. na 2020. godinu s tržnice u Wuhanu onako munjevito proširio po cijelom svijetu.

Kolika je, međutim, smrtnost i rizik od razvoja teškog oblika bolesti, odnosno hospitalizacije i često višemjesečnog mukotrpnog povratka nazad u zdrav život, to tek sad izdaleka postaje jasno.

Znanstveni par sa Škole za javno zdravstvo Sveučilišta u Torontu u najnovijem istraživanju donose rezultate po kojima je delta bitno rizičnija po zdravlje od ranijih tipova virusa., prenosi RTL.

Njihovo istraživanje zasad je objavljeno u predprintu, ali na medRxiv-a.

Iz sažetog teksta doznaje se da su kanadski znanstvenici morali imati pune ruke posla analizirajući i sortirajući podatke u ovisnosti o dobi, spolu, statusu cijepljenosti odnosno prebolijevanja covida-19, komorbiditeta i niza drugih varijabli.

U konačnici došli su do rezultata da obolijevanje covida-19 prouzročenog delta varijantom SARS-CoV-2 donosi oko 120 posto veći rizik od toga da oboljeli mora na liječenje u bolnicu, da oboljelome prijeti 287 posto veća opasnost od toga da ga moraju liječiti u jedinici intenzivne skrbi i da je riječ o riziku od umiranja 137 posto većoj nego što je riječ kod ranijih varijanti.

Komentirajte prvi

New Report

Close