Deloitte, IT Sistemi i Omega Software žele raditi za Zagreb

Autor: Bernard Ivezić , 27. siječanj 2019. u 22:01
Grad je posao izrade strategije procijenio na 1,5 milijuna kuna, Foto: BORNA FILIĆ/PIXSELL

Glavni grad prvi u zemlji najesen dobiva vlastitu strategiju.

Globalna konzultantska kompanija Deloitte, proizvođač prve hrvatske open source platforme – tvrtka Omega software i jedina veća hrvatska softverska tvrtka nastala spajanjem IT Sistemi – Nove Tehnologije natječu se za tehnološki posao bez presedana u nekom segmentu vlasti u Hrvatskoj. Grad Zagreb u petak je primio tri ponude od spomenutih tvrtki koje za metropolu žele napraviti Strategiju primjene blockchaina, prvu takvu u Hrvatskoj.

Grad je taj posao procijenio na 1,5 milijuna kuna, a mada cijena nije jedini kriterij u ovom natječaju, već se iz nje vide prve razlike u ponudama. Najnižu naknadu za izradu strategije zatražio je Deloitte, bez PDV-a 965.090 kuna. IT Sistemi – Nove tehnologije traže 1,47 milijuna kuna bez PDV-a, a Omega Software posao je procijenila na 1,48 milijuna kuna bez PDV-a.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, kratko nam je rekla da grad mora ići s primjenom blockchaina:

“To je dio šire transformacije poslovnih procesa u gradu koja nam ide jako dobro”.

U natječajnoj dokumentaciji stoji da je metropola uočila problem koji će sve gradove u Hrvatskoj, ali i samu državu, u vrlo kratko vrijeme natjerati da počnu primjenjivati blockchain. Ističe se da bez primjene blockchaina bit će nemoguće čuvati bilo kakvu službenu dokumentaciju na rok dulji od pet godina ili eventualno deset. Zakon pak u nizu slučajeva traži da se dokumentacija čuva i dulje. To nije problem s papirnatom dokumentacijom, ali jest s digitalnom. Naime, Grad Zagreb upozorava da se elektronički dokumenti štite e-pečatom ili e-potpisom, odnosno nekim oblikom digitalnog certifikata, a svi digitalni certifikati imaju kratko i ograničeno vrijeme važenja. Kao primjer navodi da certifikati Fine vrijede dvije godine, a AKD-ov pet. Nakon isteka važenja tih certifikata, tumači grad, može se pravno propitkivati vjerodostojnost svakog e-dokumenta. Grad Zagreb rješenje vidi u blockchainu.

Grad će odluku o pobjedniku natječaja donijeti u iduća tri mjeseca, a potom u naredna četiri očekuje gotovu strategiju. To znači da će do jeseni Zagreb postati prvi grad u Hrvatskoj i ujedno prvo tijelo vlasti unas s vlastitom blockchain strategijom. U natječajnoj dokumentaciji stoji i da se blockchain neće koristiti samo za arhiviranje već i za praćenje poslovnih procesa, a otvorena je mogućnost i da se primjeni u nizu djelatnosti s kojima se grad bavi od prometa, vodovoda, toplana, otpada pa nadalje.

Komentirajte prvi

New Report

Close