DataBox udvostručio kapacitete i nastavlja širiti infrastrukturu

Autor: Lucija Špiljak , 10. siječanj 2021. u 22:00
Filip Olujić, izvršni direktor tvrtke DataBox koja je inače proizašla iz tvrtke Storm Computers/SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL

Konstrukcija podatkovnog ventra DataBox može izdržati potrese jačine do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.

Zagrebački DataBox jedini je domaći pružatelj usluga podatkovnog centra u 100% privatnom hrvatskom vlasništvu, koji je s ulaganjima i razvojem poslovanja podatkovnog centra za smještaj računalnih sustava, telekomunikacija i sustava za pohranu, krenuo još u srpnju 2014. godine.

U 2020. realizirali su planove za širenje podatkovnog centra, uloživši više od 15 milijuna kuna, što je gotovo njihov ukupan promet iz 2019. Podatkovni centar izgradili su prema najvišim TIA-942 standardima Tier 3 i Tier 4, osiguravši visoku dostupnost usluga podatkovnog centra.

“Glavni cilj je korisnicima osigurati maksimalnu sigurnost i dostupnost informacija uz optimalno korištenje električne energije i ljudskih resursa potrebnih za upravljanje tim sustavima. Samo u ovoj godini, udvostručili smo kapacitete po pitanju Data Centar infrastrukture, pa trenutno brojimo 1200 m2 Data Centar prostora unutar kojih je postavljeno 188 IT ormara koje napaja 2.2 MW iz vlastitih trafostanica“, objašnjava Filip Olujić, izvršni direktor tvrtke DataBox koja je inače proizašla iz tvrtke Storm Computers, naslanjajući se na gotovo 30 godina iskustva u raznim segmentima IT industrije.

Trenutno je, tvrdi Olujić, dizajnom i izvedbom podatkovni centar DataBox najefikasniji u Adriatic regiji s optimiziranom potrošnjom električne energije. Također, konstrukcija je napravljena po najvišim standardima i može izdržati potrese jačine do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.

Pridobili i Telemach Hrvatska

“Korisnici naših usluga ostvaruju dodatnu prednost u pripremi planova za kontinuitet poslovanja i oporavak od krize, koji su zbog nedavnih kriznih situacija postali fokus poslovanja svake tvrtke. Kako bismo korisnicima maksimalno olakšali upravljanje njihovom opremom, osim klasičnih ‘Remote hands & eyes’ usluga podatkovnog centra, korisnicima možemo ponuditi i sistemsko održavanje sustava i opreme vendora kao što su HPE, Cisco, Pure Storage, Fortinet, Trend Micro, VMware, Veeam i mnogi drugi.

17

milijuna kuna prihoda ostvario je lani DataBox, što je u odnosu na godinu prije rast od 31 posto

Trenutno 200+ malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj koristi naše usluge. Najnoviji korisnik je Telemach Hrvatska, koji nas je odabrao za svoj glavni Data Centar u Hrvatskoj, što nam je veliko priznanje za dosadašnji trud i rad na hrvatskom tržištu”, kaže direktor koji pozdravlja i konkurentski A1 koji također gradi svoj podatkovni centar jer cilj je, kako smatra Olujić, razvoj na tržištu podatkovnih centara koji će doprinijeti pozitivnoj edukaciji.

Zapošljavaju 14 stručnjaka

Za DataBox se trenutno brine 14 stalno zaposlenih i četvero vanjskih suradnika. Njihove se usluge dijele na tri glavne vertikale – Telekom usluge, Cloud usluge i usluge podatkovnog centra. Za poslovne korisnike izdvaja trenutno najtraženije – kolokacija podatkovnog centra, pristup Internetu, Disaster Recovery, Backup as a Service, Tape as a Service i Infrastructure as a service.

DataBox je 2020. godinu zaključio s 31% rasta prihoda koji su dosegnuli 17 milijuna kuna, što je iznad njihovih planova i iznad prosjeka industrije. Smatra da se u prošloj zahtjevnoj godini IT sektor dobro održao jer je novo normalno, kaže, zahtijevalo brzu prilagodbu i prelazak na digitalnu tehnologiju, što je uzrokovalo veću potražnju za računalnom infrastrukturom, Cloud uslugama i stabilnim Internet
konekcijama.

“Prethodnih godina smo se orijentirali na razvoj, a sada se okrećemo ‘napadu’ na tržište, marketingu, brendiranju, edukaciji tržišta i potencijalnih korisnika. Nekako imam osjećaj da malo korisnika zna da postoje ozbiljni podatkovni centri i alternativni telekom provideri za poslovne korisnike u Hrvatskoj s kvalitetnom i pouzdanom infrastrukturom te se nadamo da ćemo to u 2021. godini promijeniti.

Svakako nam je i dalje najvažniji cilj ostati jedini Data Centar provider bez sekunde downtimea. Planiramo proširiti kapacitet podatkovnog centra za 500 m2. Osim ulaganja u infrastrukturu, plan je nastaviti raditi i na proširivanju znanja i kompetencija naših zaposlenika”, zaključuje Filip Olujić.

Komentirajte prvi

New Report

Close