Dajte ženi prave cipele i osvojit će svijet

Autor: PD VL native tim , 08. ožujak 2021. u 13:57
Foto: Pixabay

Inda Balagić, Solution Consultant i Project Manager u CADCAM Grupi smatra da u svakodnevnom radu s kolegama ne postoji „ženska“ i „muška“ podjela posla.

Pitanje ravnopravnosti žena i muškaraca i danas je aktualno, a “piramidalna ravnopravnost” ukazuje na to da, kako raste količina sudjelovanja i odlučivanja o važnim političkim odlukama, smanjuje se udio žena. Iako podjele uloga između muškaraca i žena možemo tražiti u njihovim biološkim razlikama, većina sociologa smatra da ljudsko ponašanje uglavnom određuje i usmjerava kultura, odnosno naučeni recepti za ponašanje, zajednički svim članovima društva. To znači da su uloge po rodu proizvod kulture, a ne biologije.

Iako, iz godine u godinu, svjedočimo porastu važnosti žena i njihovog doprinosa u poslovnom svijetu, što je još 2012. pokazalo Deloitte-ovo istraživanje, termin “stakleni strop” i danas je sveprisutan. Prva ga je upotrijebila novinarka Gay Bryant, urednica časopisa „Working Woman” , a predstavlja najviši stupanj koji žena u svojoj poslovnoj karijeri može postići, odnosno činjenicu da joj je za to potrebno mnogo više vremena i truda nego muškim kolegama. Postojanje staklenoga stropa je rezultat različitih predrasuda, dvostrukih mjerila naspram muškaraca i negativnog stava prema ženama. Bez obzira na to, žene su u poslovnome svijetu uspješne, a odlikuju ih inspirativna snaga, konzistentnost, mogućnost multitaskinga, jasno izražene moralne vrijednosti, komunikacijske sposobnosti, vizija, timski duh, fleksibilnost, ustrajnost i sklonost mentorstvu.

O poslovnom položaju žena u našoj široj regiji, posebice u STEM industriji koja se često naziva “muškom industrijom”, razgovarali smo s Indom Balagić, Draganom Kecić i Alinom Sultanović, iz CADCAM Grupe, koja ove godine obilježava 30 godina rada, i korisnicama njihovih softwarea Barbarom Šubić i Ingom Vinković.

– Fakultete tehničke struke još uvijek upisuje manje žena nego muškaraca. Samim time, imamo mnogo manje žena inženjera, pa je to osnovni razlog zbog kojeg se ova industrija prepoznaje kao „muška“. Osobno, ne vidim industrije i poslove kao „muške“ i „ženske“. Suradnici će vas cijeniti i uvažavati zbog količine znanja, iskustva i ljudskosti koju imate. Ako takva vrsta obostranog poštovanja izostane, male su šanse za uspješnu suradnju. Moje napredovanje dolazilo je s vremenom i iskustvom, od inženjerske do vodeće pozicije, uz puno rada, upornosti, strpljenja i kontinuiranog učenja i osobnog usavršavanja iz različitih oblasti. Što se tiče motivacije, motivira me uspjeh, one svakodnevne male pobjede, kako firme tako i pojedinaca, ističe Dragana Kecić, direktorica CADCAM Data, koja na pitanje je li kao žena teže napredovala u struci, odgovara anegdotom.

– Na samom početku karijere, u finalnom krugu razgovora za posao za koji sam se prijavila, direktor kompanije me pitao da li uskoro planiram dijete. Nakon par sekundi šoka , odgovorila sam „ne u idućih 9 mjeseci“. Dobila sam posao. Vjerujem da uspješni vlasnici biznisa i menadžeri prepoznaju kvalitetu i potencijal ljudi, bez obzira na spol. Nikad ne tražim krivce i izgovore, već se trudim ustrajati na putu koji sam sebi zacrtala i nastaviti dalje, bez obzira na prepreke s kojima se svi susrećemo svakodnevno.

Inge Vinković, magistra inženjerka strojarstva, već je na trećoj godini Fakulteta strojarstva i brodogradnje bila stipendistica društva Končar – distributivni i specijalni transformatori. Na početku karijere je radila kao konstruktor transformatora, a zatim je započela razvoj parametarskog 3D modela srednjeg energetskog transformatora. Okušala se i u poduzetništvu kao konzultantica, a trenutačno je zaposlena u tvrtki Rimac Automobili na poziciji Mechanical engineer i radi na razvoju Thermal manegementa za baterijski paket hibridnog automobila.

–  Imam sreće da nikada na svojoj koži nisam osjetila nikakvu vrstu diskriminacije. Štoviše, muški kolege su me uvijek poticali i motivirali da dajem više od sebe. Nisam kompetitivna po prirodi, ali volim izazove, motiviraju me. Volim biti dio projekta koji mi je važan i zanimljiv. Vrlo ozbiljno gledam na svakodnevne taskove i volim kada je to mix kreativnih, logičkih i organizacijskih zadataka. Kada to nađem, tada grizem do kraja. Trenutačno volim koristiti software 3DEXPERIANCE, pa se kolege šale kako sam postala dio sustava jer ne dopuštam da itko kaže išta loše o tom softwareu. Moje je osobno iskustvo da muškarci imaju respekt prema ženama koje rade ovaj posao. Ponekad se nađem u situaciji da se propituju moje kompetencije, ali to se vrlo brzo izgubi kada prionem na posao i rješavam probleme, rame uz rame s kolegama. Čini se i da sve više djevojaka upisuje “muške” fakultete, pa to prestaje biti toliko neobično.

Alina Sultanović, direktorica CADCAM Solutions smatra da se žene suočavaju s raznim izazovima radeći u kulturama u kojima dominiraju muškarci.

– Kao žena u industriji kojom dominiraju muškarci, ne smatram primarnim dokazivanje svojih kvalifikacija i vještina, već zalaganje i kvalitetno obavljanje posla koji volim. Moje je mišljenje da vas nitko ne može degradirati niti osporiti, dok god ste najbolji u onome što radite. Smatram da granica koja razdvaja poslove na muške i ženske, sve više blijedi. Mnoge industrije kojima dominiraju muškarci, u nedostatku kvalificiranih radnika primjenjuju strategije integriranja rodne raznolikosti, te tako posvećuju pažnju promoviranju ravnopravnosti, osnaživanju žena kao i isticanju žena eksperata u ovoj oblasti. Zbog predrasuda o „muškoj industriji“ smatram da se žene lideri puno više trude i ulažu u znanje. Upravo pretpostavke i stereotipi o klasifikaciji određenih poslova, motiviraju nas da postanemo eksperti i uspješno djelujemo u željenim okruženjima. Moj poticaj i motivacija za daljnji rad i razvoj su najbolja rješenja koja nudimo na tržištu i zadovoljni klijenti.

Barbara Šubic, voditeljica razvoja i tehnologije u slovenskoj tvrtki M-SORA, svoju je ljubav prema tehnici pokazivala još u djetinjstvu, u djedovoj stolarskoj radionici, pa ne čudi što danas radi u poduzeću koje izrađuje vanjsku drvnu stolariju i namještaj.

– Nikad nisam imala osjećaj da sporije napredujem u struci jer sam žena. U M SORI moj napredak je bio vrlo organski, s rastom tvrtke i reorganizacijama kroz koje je tvrtka prošla u to vrijeme. Tijekom svoje karijere radila sam u pretežno muškom timu i nikad nisam imala problema s tim. Međutim, sve je više žena u građevinskoj ili tehničkoj industriji, primjerice u našoj je tvrtki trenutačno 34% žena i zanimljivo je da mnoge vodeće pozicije zauzimaju žene. Smatram da razdvajanje na muške i ženske poslove još uvijek postoji, ali iz godine u godinu ta granica sve više blijedi. Osobno sam izuzetno sretna jer volim to što radim i svim sam srcem na poslu i u tvrtki. To je vjerojatno moj glavni pokretač. Volim i softver SIMULIA Abaqus, koji koristimo za numeričke simulacije različitih utjecaja koji djeluju na prozore ili njihove dijelove, to je vrlo moćan alat. Naravno, treba uskladiti sve naše ženske životne uloge, što je recimo zahtjevno kad su djeca mala. Sad kad su veća, smatram važnim da, unatoč pretrpanom rasporedu, nađem vremena za sebe i za vrijeme provedeno nasamo sa suprugom, kao i za prijatelje. Ako to nije slučaj, tada se određeni dijelovi života počinju raspadati i tada niste ni 100% na poslu.

Inda Balagić, Solution Consultant i Project Manager u CADCAM Grupi smatra da u svakodnevnom radu s kolegama ne postoji „ženska“ i „muška“ podjela posla.

– U industriji u kojoj radim, mislim da nema distinkcije muških i ženskih poslova ili je barem ja nisam doživjela.  U ovom se poslu jedino cijene znanje i pristup poslu. Svi radimo kao ravnopravni članovi tima. Smatram da se ni liderstvo ne bi trebalo vezivati uz spol. Lidere krase univerzalne vještine poput strateškog razmišljanja, inovacije, motiviranje timova, preuzimanje odgovornosti, odlučnost, itd. koje, iz moje prakse, pojedinci razvijaju neovisno o spolu. Što se tiče razvoja mog osobnog karijernog puta, napredovanje u struci mi se događalo kao logičan slijed mog truda i kontinuiranog rada, a danas su mi najveći motivi za rad izazovi koje svakodnevno susrećem na poslu, tim s kojim radim na rješavanju tih izazova i zadovoljni korisnici. Činjenica jest da je ženama ponekad teško uskladiti poslovne i privatne uloge, ali važno je postaviti prioritete i u danom trenutku posvetiti se onome što je važno. Vjerujem da u tome za sada uspijevam.

Svih ovih pet uspješnih poslovnih žena imaju i svoje male “antistres” trikove za opuštanje i mentalno čišćenje od svakodnevnih poslovnih zadataka, koje su rado podijelile s nama.

Foto: Native

Uvijek mi iznova napuni baterije vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima, kaže Dragana Kecić, a slično se opušta i Alina Sultanović koja voli biti okružena osobama koje voli, koje joj ujedno pružaju snagu i ljubav koju im uzvraća. Indi Balagić posebno zadovoljstvo pričinjava njezin vrt nadomak Zagreba koji joj služi i kao antistres terapija, a preferira i vožnju biciklom i pilates. Inge Vinković redovito pliva i planinari, a kad je COVID i loše vrijeme zarobe unutar četiri zida, umiruje misli yogom.

– Popodnevne šetnje s klincima me dovoljno opuste da krenem u novi dan sastanaka, change requestova, issue listova, design freezova, braistorminga itd. Navečer čitam knjigu ili trčim, kaže Inge.
A Barbara Šubic za sebe kaže da je čovjek prirode. Bavi se trčanjem, trekingom, biciklizmom i planinarenjem.
– Moj sin i ja vodimo se mudrošću Malog princa koja kaže da su sve odrasle osobe u početku su bile djeca, ali se samo nekoliko njih toga sjeća. Ako mi se ikad dogodi da sam previše odrasla ili se jednostavno ne osjećam nešto djetinjasto, sin me uvijek podsjeti „Mama, zaboravila si biti dijete!”. I to je dobar podsjetnik  da kući brzo pobjegnem iz pretjerano ozbiljnog, odraslog, poslovnog svijeta natrag u manje ozbiljan i puno živopisniji dječji svijet. Kad ste kod kuće, budite kod kuće s glavom, ne samo s tijelom i obrnuto, a dok ste na poslu, budite tamo što je više moguće 100%. Ako uspijete postaviti ovaj sustav, onda vam ne trebaju ni dodatni antistresni trikovi.

Sadržaj omogućila CADCAM Grupa

New Report

Close