CISEx i PCK nude softverskim izvoznicima cloud za razvoj

Autor: Bernard Ivezić , 24. ožujak 2014. u 22:01
Krešo Troha- "razgovaramo i s drugim razvojnim centrima"/PIXSELL

Podatkovni centar Križ (PCK) želi izgraditi ekosustav za 500 programera koji bi radili za izvoz i zato podupiru CISex.

Dok država još razmatra mogućnosti kako pomoći hrvatskim izvoznicima softvera, Udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) već im nudi ne samo ambasadore koji im pomažu pri izvozu, nego od sada i infrastrukturu za razvoj cloud rješenja i njihovu promociju u inozemstvu, doznaje Poslovni dnevnik.

Podatkovni centar Križ (PCK) ustupio je virtualne servere za 30 članica CISExa za kunu godišnje. Krešo Troha, direktor PCK kaže da im se već javilo 16 članica CISExa."Cilj je podržati hrvatske softverske izvoznike u razvoju i promociji svojih rješenje kako bi ih brže i jednostavnije mogli plasirati na strana tržišta", kaže Troha. Nikola Dujmović, dopredsjednik CISEx-a i predsjednik uprave tvrtke Span kaže da je suradnja nastala na inicijativu PCK. "Vidimo to kao pilot cloud resurse za naše članice, a i moja je tvrtka među onima koje su poslale zahtjev", kaže Dujmović.Prema neslužbenim podacima iz izvora bliskih udruzi, CISEx okuplja više od sto domaćih softverskih tvrtki koje su lani ukupno imale promet od oko milijardu i pol kuna.

Na popisu članica CISExa na internetu nalazi se većina najvećih hrvatskih softverskih tvrtki, među inima GDi Gisdata i Infodom. Nema još samo najveće hrvatske softverske tvrtke IN2 Grupe.Krešo Troha iz PCK kaže da su ugovorom CISEx-u ustupili 30 javnih adresa, internetski link od 50MB sinkrono, te 60 logičkih procesora, 120 GB radne memorije i 3TB prostora na diskovima. Sličnu infrastrukturu u Hrvatskoj nude HT, Metronet i Inside. Troha kaže da je cilj PCK ispuniti najavljeni plan o stvaranju ekosistema za 500 programera koji bi radili za izvoz i da su stoga poduprli CISEx."Razgovaramo također sa drugim razvojim centrima u Hrvatskoj kako bi i njima ponudili sličnu infrastrukturu, jer želimo postati središnja infrastrukturna točka u Hrvatskoj za razvoj izvoznog softvera", zaključuje Troha.

Komentirajte prvi

New Report

Close