Cijeli Osijek do kraja 2020. dobiva 5G signal

Autor: Bernard Ivezić , 23. siječanj 2020. u 22:00
HT i A1 još lani najavili najviše 5G ulaganja baš u Osijek/ Davor JavoroviĆ/PIXSELL

Vlada usvojila inicijativu EU za koju su interes iskazali i Rijeka, Bjelovar i Karlovac.

Vlada je proglasila Osijek prvim hrvatskim 5G gradom što znači da će prvi, i to do kraja ove godine, u cijelosti biti pokriven 5G signalom.

U branši se još prije pola godine pričalo da je baš Osijek najizgledniji izbor za prvi hrvatski 5G grad. No, za tu su se titulu kandidirala još tri grada: Karlovac, Bjelovar i Rijeka.

Inicijativu nacionalnih 5G gradova pokrenula je EU da bi države članice motivirala na brže širenje 5G mreža. Operater Elisa Oyj u Finskoj je 2018. godine lansirao prvu 5G mrežu u EU, ali i u svijetu.

Do kraja prošle godine komercijalno je 5G postao dostupan u devet EU članica od Finske i Estonije preko Njemačke, Austrije, Rumunjske, Italije, Španjolske do Irske i Velike Britanije.

U Hrvatskoj su HT i A1 lani počeli testirati 5G, a najviše baznih stanica za 5G operateri su tada najavili da će postaviti upravo u Osijeku. Oleg Butković, ministar prometa i infrastrukture uvjeren je da je ovime Vlada pridonijela razvoju istočnog dijela Hrvatske.

U prilog izboru Osijeka išlo je što je najjeftiniji izbor za brzu gradnju 5G mreža, jer traže veću gustoću baznih stanica, tj. postavljanje veće broja odašiljača. Plus su sveučilište, ICT industrija te pozitivan utjecaj na poljoprivredu i turizam.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Divno, tko nas je pitao želimo li živjeti u mikrovalnoj pećnici??

 

Unistiti Osijek i pretvoriti ga u Kopacki rit i na desnoj obali Drave. Pa da se ovi koji su otisli u Irsku se nemaju gdje niti vratiti.
Bujica i ostali, gore spomenuti, su bili posve u pravu.

Svakako, kako kaze Bujica, Osijek treba zaliti vodom.i pretvoriti u – jezero. Sto ce njima 5G ?
Tako su Nijemci kada su napali Rusiju mialili pretvoriti Moskvu u – jezero.
Bujica je posve u pravu.

Kome će u Osijeku trebati 5G signal,kada je više od pola osječana iselilo u Njemaču i Irsku?

New Report

Close