CIA-in startup među najvrednijim tvrtkama

Autor: Tomislav Pili , 25. lipanj 2015. u 21:59
CIA-ina tvrtka za rizični kapital In-Q-Tel prvi je ulagač u Palantir/FOTOLIA

Tvrtka Palantir vrijedi 20 milijardi dolara, pa je trenutno ispred nje samo Uber s 40 milijardi dolara.

Američka tehnološka tvrtka Palantir osnovana kapitalom američke obavještajne agencije vrednovana je na 20 milijardi dolara što je čini drugim najvrednijim startupom Silicijske doline.

Vrtoglavu cifru objavio je u srijedu jedan od osnivača, Peter Thiel, priopćivši da je kompanija prikupila novac od ulagača po tom vrednovanju. Trenutno je od Palantira vredniji samo Uber s 40 milijardi dolara. Povijest tvrtke seže u 2004. kada je skupina ulagača odlučila osnovati tvrtku za analizu podataka. Početni kapital dobili su od In-Q-Tela, CIA-ine tvrtke za rizični kapital koja financira tehnološke startupe koji mogu doprinijeti nacionalnoj sigurnosti.

Prema podacima s njihove stranice, In-Q-Tel je uložio u 101 startup. Palantir se bavi razvojem alata za praćenje terorističkih mreža, ali 60 posto njihova poslovanja koristi privatni sektor. Posebno su popularni među bankama koje njihov alat koriste za nadziranje neovlaštenog trgovanja vrijednosnicama. Prije četiri godine Palantir je bio u skupini tvrtki koje su trebale naći načina kako zaustaviti WikiLeaks i curenje državnih tajni.

Komentirajte prvi

New Report

Close