Smart Industry
automatizam

Radnici u strahu: Četvrtinu svih poslova u EU može odrađivati umjetna inteligencija

Široka primjena AI-ja mogla bi u sljedećih 10 godina povećati globalni BDP za 7 posto godišnje.

Tanja Ivančić
11. travanj 2023. u 07:56
Foto: SHUTTERSTOCK

Čak 300 milijuna poslova s punim radnim vremenom diljem svijeta moglo bi se na neki način automatizirati pomoću najnovijeg vala umjetne inteligencije koji je iznjedrio platforme poput ChatGPT-a, prema ekonomistima Goldman Sachsa.

Predvidjeli su da bi 18 posto rada na globalnoj razini moglo biti automatizirano, s tim da se učinci više osjećaju u naprednim gospodarstvima nego na tržištima u razvoju.

Povećanje produktivnosti rada
To je dijelom zato što se smatra da su uredski poslovi izloženiji riziku od fizičkih radnika. Očekuje se da će administrativni radnici i odvjetnici biti najviše pogođeni, u usporedbi s “malim učinkom” koji se vidi kod fizički zahtjevnih zanimanja ili zanimanja na otvorenom, poput građevinskih i servisnih radova.

26

posto europskih tehnoloških kompanija i 22 posto financijskih planira ukinuti radna mjesta zbog ChatGPT-a

U Sjedinjenim Državama i Europi, otprilike dvije trećine trenutnih poslova su “izloženi određenom stupnju automatizacije umjetne inteligencije”, a do četvrtine svih poslova mogla bi u potpunosti obaviti umjetna inteligencija, procjenjuje Goldman Sachs. Daljnja uporaba takve umjetne inteligencije vjerojatno će dovesti do gubitka radnih mjesta, napisali su ekonomisti Goldman Sachsa.

No primijetili su da su tehnološke inovacije koje su u početku istisnule radnike povijesno također stvorile rast zaposlenosti na duge staze. Dok se radna mjesta mogu mijenjati, široka primjena umjetne inteligencije mogla bi u konačnici povećati produktivnost rada — i povećati globalni BDP za 7 posto godišnje u razdoblju od 10 godina, prema Goldman Sachsu.

“Iako će utjecaj umjetne inteligencije na tržište rada vjerojatno biti značajan, većina poslova i industrija samo je djelomično izložena automatizaciji i stoga je vjerojatnije da će ih umjetna inteligencija nadopuniti, a ne zamijeniti”, dodali su ekonomisti.

Milenijalci strahuju
Britanska agencija, pak, za istraživanje tržišta Sortlist još u veljači, prije pojave najnovije inačice GPT-4, ispitala je 500 tvrtki koje koriste ChatGPT iz Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije, Njemačke, Španjolske, Nizozemske i Francuske. Rezultati su pokazali da 26 posto europskih tehnoloških kompanija i 22 posto financijskih kompanija planira ukinuti radna mjesta kao izravnu posljedicu korištenja ChatGPT-a.

Najugroženiji su poslovi u marketingu i odnosima s javnošću, a polovica ispitanih tehnoloških tvrtki spremna je platiti više od 500 eura mjesečno za profesionalnu verziju ChatGPT-a. Zbog najave da će im ChatGPT oduzeti radna mjesta, najzabrinutija je skupina milenijalaca, a od toga strahuje i čak 43 posto ispitanika rođenih između 1965. i 1980. godine.

New Report

Close